Fysik

excitation

21. april 2010 af ILikeMusic (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :)

En vigtig kernereaktion i stjerner er den såkaldte tripple-alfa proces, hvor tre
4-He-kerner går sammmen til en 12-C-kerne.
Denne proces er næsten umulig at genskabe på jorden, så i stedet ser forskerene på
en exciteret 12-C-kerne der henfalder til tre 4-He-kerner.


a) Argumenter for at kernen skal være exciteret, for at kunne henfalde til tre
4He-kerner. (Begrebet masseenergi skal indgå i argumentationen)

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2010 af Tquila (Slettet)

Så hut jeg hvisker så er en ikke-exciteret kerne stoppet med at henfalde. Derved ville den ikke kunne henfalde fra en 12-C til 4He. Men er ikke helt sikker.


Svar #2
21. april 2010 af ILikeMusic (Slettet)

okay, jeg kan godt se pointen, men hvordan skal jeg så bruge masseenergi som argumentation? Jeg er helt forvirret i alle de udtryk lige nu...


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2010 af mathon

masse/energi regnskab

                              Δm +  m(126C)  →  3·m(42He)

                              Δm = 3·m(42He) - m(126C)

                              Δm = 3·(4,00260 u) - (12,00000 u) = 0,0078 u

                              Eexi = (0,0078 u)·(931,494 MeV/u) = 7,26565 MeV = 1,16409·10-12 J


Svar #4
21. april 2010 af ILikeMusic (Slettet)

okay, mange tak :)

Men kan du også forklare hvorfor man skal finde frem til excitationsenergien? er det forklaring nok til hvorfor atomet skal være exciteret før det kan henfalde?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. april 2010 af mathon

hvis ikke det exiterede126C's samlede masse-energi oversteg det ikke exciterede 126C med massen 12,00000 u
var der ikke masse-energi nok til at ækvivalere 3·m(42He) = 12,00780 u

Der ville så mangle 0,00780 u ≡ 7,26565 MeV = 1,16409·10-12 J for at processen kunne finde sted

hvorfor
          126C nødvendigvis må have været exciteret
           dvs i besiddelse af en ekstra energi udover grundtilstanden
           svarende til 7,26565 MeV = 1,16409·10-12 J
 


Svar #6
21. april 2010 af ILikeMusic (Slettet)

okay, mange tusinde tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. januar 2013 af cecilielow (Slettet)

jeg har en opgave lignende, hvordan skal jeg gøre?? 

 

b) Begrund, bl.a. ved hjælp af kernemasserne, at en C-12 kerne i grundtilstanden ikke kan henfalde til tre He-4 kerner.

c) Begrund, at en C-12 kerne i den omtalte exciterede tilstand godt kan.


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. januar 2013 af cecilielow (Slettet)

kan jeg svarer sådan her;

 

b) 

Δm +  m(126C)  →  3·m(42He)

                              Δm = 3·m(42He) - m(126C)

                              Δm = 3·(4,00260 u) - (12,00000 u) = 0,0078 u

de 4 heliumkerner indeholder altså 0,0078 u, mere end C-12(grundtilstand), derfor kan C-12 ikke blive til 4 heliumkerner.

- har i noget mere jeg kan skrive?

- og har jeg forstået det rigtigt? :)

 

 

 


Skriv et svar til: excitation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.