Matematik

Komplekse tal

21. april 2010 af surfact1 (Slettet)

Hej

For hvilke hele, reelle værdier af n er (n+1)^4 også et helt reelt tal?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Da (n+1)4 = (n+1)(n+1)(n+1)(n+1) kan beregnes for ethvert reelt tal og er et helt tal, når n er et helt tal, må svaret være, at det er tilfældet for alle hele tal n (positive, negative, og 0).

Hvorfor gav du opgaven titlen Komplekse tal? Har jeg misforstået opgaven?


Svar #2
21. april 2010 af surfact1 (Slettet)

#1

Hov, undskyld har lige opdaget, at jeg har skrevet forkert, der skal stå "i" i stedet for 1... :s


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det ændrer jo sagen lidt.

Så skal du se på, hvornår (n+i)4 bliver reelt og helt. ganger du parenteserne ud fås

(n+i)4 = n4 + 4in3 - 6n2 - 4in + 1 .

Imaginærdelen af dette er

4n3 - 4n ,

så hvis 4n3 - 4n = 0 , forsvinder imaginærdelen, altså når

4n(n2-1) = 0 ⇒ 4n(n+1)(n-1) = 0 ⇒ n = -1 eller n = 0 eller n = 1


Svar #4
21. april 2010 af surfact1 (Slettet)

Men hvorfor sætter man imaginærdelen lig med 0?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Fordi for et komplekst tal, der er reelt, er imaginærdelen 0. For n reel og hel har vi

Re((n+i)4) = n4 -6n2 + 1 , og

Im((n+i)4) = 4n3 - 4n

At (n+i)4 er reelt, betyder at dets imaginærdel er 0 .


Skriv et svar til: Komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.