Fysik

Kosmologi

22. april 2010 af tinnnnn (Slettet) - Niveau: B-niveau

 3.2.1

stjernen HD 134440, der ligger i en afstand på 81,7 lysår fra os, bevæger sig væk fra Solen med en hastighed på 308 km/s.

a. Beregn rødforskydningen for denne stjerne. Der skal jeg vel bruge: 

z = v/c

z = (308 km /s) / (3,0 * 10 ^5 km/s.)

z = 0,001

Er det rigtigt?

b. Ved hvilken bølgelængde observeres Hα i lyset fra denne stjerne?

Forstår ikke spm b. nogen der kan hjælpe?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2010 af djorka (Slettet)

 Du skal bruge sammenhængen:

z  = [ z(obs) - z(lab) ]  /  z(lab)

Hvor den, z(lab), dvs. den laboratoriemålte Hα (hydrogen-alpha) bølgelængde, kan findes i en databog til 654,28 nm. 


Svar #2
22. april 2010 af tinnnnn (Slettet)

 så jeg skal bare løse 0,001 = (x - 654,28nm) / 654,28 nm :D:D


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2022 af kastreretko

Ok


Skriv et svar til: Kosmologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.