Matematik
ax+y=a
01. marts 2005 af
hagi4 (Slettet)
jeg har problemer, med denne opgave:
løs for enthvert a E R ligningssystemet.
ax+y=a
-x+ay=1
bestem a således at x = y
løs for enthvert a E R ligningssystemet.
ax+y=a
-x+ay=1
bestem a således at x = y
Svar #1
01. marts 2005 af QaZZaQ
Da du har at x=y har du jo sådan set bare to ligninger med to ubekendte.
Isoler y i den første ligning, idet x=y. Sæt dette udtryk for y ind i den anden og isoler a.
Isoler y i den første ligning, idet x=y. Sæt dette udtryk for y ind i den anden og isoler a.
Svar #3
02. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
Lad os dele op i to tilfælde;
Vi betragter ligningssystemet
ax + y = a (1)
ay - x = 1 (2)
Af (1) fås y = a(1-x), som substitueres i (2), hvilket giver
(a^2)*(1-x) - x = 1
hvoraf (tjek selv)
x = (a^2 - 1)/(a^2 + 1)
Dermed fås af (1), at
y = a - a*(a^2 - 1)/(a^2 + 1) = 2a/(a^2 + 1)
For ethvert a E R er løsningen til ligningssystemet derfor
(x,y) = ((a^2 - 1)/(a^2 + 1) , 2a/(a^2 + 1))
For x = y betragter vi systemet
x*(a+1) = a (3)
x*(a-1) = 1 (4)
Tydeligvis er a hverken -1 eller 1, og vi har af (3) og (4)
x = a/(a+1)
x = 1/(a-1)
hvoraf
a + 1 = a*(a-1)
eller, om man vil;
a^2 - 2a - 1 = 0
altså en andengradsligning i a. Denne har løsningerne
a = 1 +/- sqrt(2)
Man kan eventuelt selv kontrollere dette samt, at løsningerne i dette tilfælde bliver
x = y = +/- 1/sqrt(2)
"Solidum petit in profundis"
//Singularity
Vi betragter ligningssystemet
ax + y = a (1)
ay - x = 1 (2)
Af (1) fås y = a(1-x), som substitueres i (2), hvilket giver
(a^2)*(1-x) - x = 1
hvoraf (tjek selv)
x = (a^2 - 1)/(a^2 + 1)
Dermed fås af (1), at
y = a - a*(a^2 - 1)/(a^2 + 1) = 2a/(a^2 + 1)
For ethvert a E R er løsningen til ligningssystemet derfor
(x,y) = ((a^2 - 1)/(a^2 + 1) , 2a/(a^2 + 1))
For x = y betragter vi systemet
x*(a+1) = a (3)
x*(a-1) = 1 (4)
Tydeligvis er a hverken -1 eller 1, og vi har af (3) og (4)
x = a/(a+1)
x = 1/(a-1)
hvoraf
a + 1 = a*(a-1)
eller, om man vil;
a^2 - 2a - 1 = 0
altså en andengradsligning i a. Denne har løsningerne
a = 1 +/- sqrt(2)
Man kan eventuelt selv kontrollere dette samt, at løsningerne i dette tilfælde bliver
x = y = +/- 1/sqrt(2)
"Solidum petit in profundis"
//Singularity
Skriv et svar til: ax+y=a
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
