Matematik

hvad gør jeg

27. april 2010 af Milll (Slettet)

af en rapport fra sundhedsstyrelsen fremgår det at sammenhængen mellem husradonkoncentrationen og stueradonkoncentrationen er givet ved:

log(H) =0,277 + 0,922 * log(S)

Hvordan bestemmer man husradonkoncentrationen som funktion af stueradonkoncentrationen og hvordan bestemmer man hvor mange procent hunsradonkoncentrationen stiger med, når stueradonkoncentrationen stiger med 20%?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2010 af mathon

      0,922·log(S) = log(H) - 0,277

      log(S) = (log(H) - 0,277)/0,922

      S = 10(log(H) - 0,277)/0,922

...................

     log(H2) = 0,277 + 0,922 * log(S2)
     log(H1) = 0,277 + 0,922 * log(S1)                             ligningerne subtraheres

     log(H2) - log(H1) = 0,922(log(S2)-log(S1))

     log(H2/H1) = 0,922·log(S2/S1)

     log(H2/H1) = log((S2/S1)0,922)

     H2/H1 = (S2/S1)0,922

     H2/H1 = 1,200,922

    stigning som brøk:

          (H2-H1)/H1 = (H2/H1) - 1 = 1,200,922 - 1 = 0,183055

   stigning i procent:

         p = ((H2-H1)/H1)·100% = 0,183055·100% ≈ 18,3%


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2012 af bilbo92 (Slettet)

Meget fint Mathon, men det hele er så bare forkert desværre...

Det er husradonkoncentrationen (H) som funktion af stueradonkoncentrationen (s) dvs H(s) og ikke S(h) derfor skal du isolere H hvorefter man kan se at det er en potentiel udvikling vi har at gøre med.

Da det er en potentiel udvikling vi har at gøre med, kan du bare indsætte 20 på s plads for og så er resultatet din procentvise stigning. Det skyldes at når vi har med en potential udvikling at gøre så når du øger x gør du det procentvis og ligeledes stiger y procentvis.

 

For at gøre det lidt mere forståligt har jeg skrevet det som var det til en aflevering

For at bestemme husradonkoncentrationen som funktion af stueradonkoncentrationen benytter vi  ligningsløsningsfunktionen ’solve’ på lommeregeren og får således

Solve(log(H) = 0,227 + 0,922 · log(S),H) ⇒ H = 1,68655 · s^0,922,   s ≥ 0

Altså er H = 1,68655 · s^0,922,   s ≥ 0

Da det kan ses, at sammenhængen mellem stue-og husradonkoncentrationen har en potentiel udvikling, sætter vi S = 20 for at beregne hvor meget husradonkoncentrationen stiger når stueradonkoncentrationen stiger med 20 %.

H = 1,68655 · 20^0,922 = 26,7024

Altså stiger husradonkoncentrationen med 26,7024 % når stueradonkoncentrationen stiger med 20 %.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2014 af Fyrsten2 (Slettet)

Nogen der ved, hvordan man skriver den ind i maple og får et brugbart facit?


Skriv et svar til: hvad gør jeg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.