Matematik

Konstanterne i funktionen

29. april 2010 af heyhey25 (Slettet)

Følgende funktion giver en god model for temperatur som en funktion af tiden, når man måler på en kop med varm kaffe.

 f(x)  =0,80·0,89x+2:

f(x) er temperatur i celcius og x er tiden i minutter. 

1) gør rede for betydningen af konstanterne i funktionen.

Jeg forstår ikke hvad jeg skal og hvad er konstanter helt præcist?


Svar #1
29. april 2010 af heyhey25 (Slettet)

 det haster meget :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. april 2010 af kieslich (Slettet)

f(x) =0,80·0,89x+2:   ser ikke rigtig ud skal der ikke stå:   f(x) = 80·0,89x+20


Svar #3
29. april 2010 af heyhey25 (Slettet)

jeg manglede et nul men der står 0,80

her den en kopi fra opgaven -  f(x)  =0,80·0,89x+20


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. april 2010 af kieslich (Slettet)

Din lærer har skrevet galt. der skal stå som i #2, ellers er der ikke rigtig mening i opgaven.

Du skal altid i den slags opgaver undersøge:

1. Begyndelsesværdien til x = 0  f(0) = ....

2, r = a-1 =0,89 - 1 = ......       dette er vækst raten

3. Hvad sker der når x  -> ∞   f(x) -> ......


Svar #5
29. april 2010 af heyhey25 (Slettet)

 hmm... jeg forstår der ikke helt, hvad med konstanterne?


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. april 2010 af kieslich (Slettet)

deres betydning viser sig ved udregningerne. 3. er den sværeste:

når tiden går x -> ∞   så vil 80*0.89x   -> 0  og så vil f(x) -> 20, så 20 er den temperatur som kaffen nærmer sig som tiden går.


Svar #7
29. april 2010 af heyhey25 (Slettet)

 såe.. konstanterne er 0 til 20 eller hvad? sorry, er lidt langsom :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. april 2010 af kieslich (Slettet)

konstanterne er 80,  0.89  og 20. Spørgsmålet er hvad de siger om grafens forløb, og altså om kaffens temperatur.


Svar #9
29. april 2010 af heyhey25 (Slettet)

 siger de ikke at kaffen starter ved 80 celcius og ved 20 celcius bliver den ikke koldere? men hva så med de 0,89? er det hvor mange minutter den er om at falde fra 80 til 20?


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. april 2010 af Krabasken (Slettet)

Det skulle formodentlig have været    f(x) = 80 * 0.89x + 20


Svar #11
29. april 2010 af heyhey25 (Slettet)

 ja det skulle det nok, men har jeg forstået det rigtigt i sidste spørgsmål?


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. april 2010 af kieslich (Slettet)

udregn 1 og 2 fra #4. og skriv hvad du får her


Svar #13
29. april 2010 af heyhey25 (Slettet)

1:  f(0) = 80

2: r = a -1 = 0,89 -1 = -0,11%

Men er det helt hen i vejret det jeg skriver i #9?


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. april 2010 af kieslich (Slettet)

1. f(0) = 80*0.890 + 20 = 80 + 20 = 100 :  80 + 20 = 100 er kaffens start temperatur.

2. r = -0.11 = -11%    dvs at kaffens temperatur falder med 11% hvert minut.

#9 = vås ja,

så er de tre konstanter forklaret.


Svar #15
29. april 2010 af heyhey25 (Slettet)

 okay, jeg tror jeg har det nu. Mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Konstanterne i funktionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.