Matematik

Matematik (B) opgaver

01. maj 2010 af NYK (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg er meget i tvivl om hvad man skal gøre i disse tre opgaver. Det er hellere ikke de opgaver, som jeg er god til. Nogen der kan hjælpe:)

Btw. den første skal løses uden hjælpemidler.

Opgave 1

En rende med lodrette sider fremstilles af en rektangulær blikplade ved at bukke pladen
langs de stiplede linjer, således at tværsnittet ABCD (se figur) bliver et rektangel. Bredden
af blikpladen er 20 cm.

Bestem AB samt BC , således at rendens tværsnitsareal, dvs arealet af rektangel ABCD,
er størst muligt.

Tegningen er vedhæftet.

Opgave 2

Massen af en klump af den radioaktive isotop Ni-63 er bestemt ved


f (t) = 2e^-0,007534t  ,

hvor t er tiden (målt i år), og f (t) er massen af klumpen (målt i gram).
a) Bestem halveringstiden, og bestem, hvor mange år der går, før massen af klumpen
er 0,5 g.

Opgave 3

En kasse uden låg skal kunne rumme 125 dm3 . Kassens bredde (målt i dm) er x, og
kassens længde (målt i dm) er 2x.
a) Bestem kassens højde udtrykt ved x, og bestem kassens overflade udtrykt ved x.

Vedhæftet fil: Untitled.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2010 af mathon

...hvad har du forsøgt?


Svar #2
01. maj 2010 af NYK (Slettet)

Det er jo det :(


Jeg har lige vedhæftet hele afleveringen, og der er 16 opgaver i alt. Jeg har lavet dem alle sammen bortset fra de her 3. Jeg aner bare ikke hvordan man laver dem (eller begynder med). Måske lidt 2'eren, men jeg er stadig meget i tvivl.


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. maj 2010 af mathon

Opgave 1

          højden sættes til x

          bredden bliver så (20-2x)

          tværsnitsarealet bliver
      så
                    A(x) = h·b = x(20-2x)

                    A(x) = -2x2 + 20x

                    A'(x) = -4x + 20 = -4(x-5)
ekstremun
kræver          A'(x) = 0 = -4(x-5)
hvoraf
                       x = 5

monotoniforhold:
for 0<x<5 er A'(x)>0, hvorfor A(x) er monotont voksende
for 5<x<10 er A'(x)<0, hvorfor A(x) er monotont aftagende

hvorfor
           A(x) har maksimum for x = 5

           Amax har højden 5 og bredden 10


Svar #4
01. maj 2010 af NYK (Slettet)

Så fik jeg forstået den :)

Jeg tror ikke du behøver lave -4x + 20 om til -4(x-5), da man bare kan gøre det sådan:

A(x) = h * b = x(20-2x)
A(x) = -2x^2 + 20x

A’(x) = -4x + 20
A’(x) = 0

-4x + 20 = 0
-4x = -20
x = -20/(-4)
x = 5

Tak for det :)


Svar #5
01. maj 2010 af NYK (Slettet)

I opgave 2 har jeg bestemt hvor mange år der går, før massen af klumpen er 0,5 g.

f (t) = 2e^-0,007534t

=

0,5 = 2e^-0,007534t ,

Og derefter isolerer jeg for t.

Jeg fandt frem til, at der går 184 år.

Men jeg ved ikke lige hvordan man finder halveringstiden. For at finde halveringstiden, bruger man bare log.

T 1/2 = log(1/2)/log(a)

Men i den her opgave er det lidt svært at se hvad man skal indsætte.


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. maj 2010 af mathon

                       f(t) = y = b·e-kt

                               y2/y1 = e-k·Δt

                               (1/2)y1/y1 = e-k·T½

                               (1/2) = e-k·T½

                               ln(1/2) = -k·T½

                              -ln(2) = -k·T½

                               ln(2) = k·T½

                               T½ = ln(2)/k

                              

eller
                       f(t) = y = b·e-kt = b·(e-k)t   = b·at              

                               y2/y1 = aΔt

                               (1/2)y1/y1 = a

                               (1/2) = a

                               log(1/2) = log(a)·T½

                               T½ = log(1/2)/log(a) = ln(1/2)/ln(a)


Svar #7
01. maj 2010 af NYK (Slettet)

Mange tak ;) - Den forstod jeg klart og tydeligt :)

Så er der vist opgave 3 tilbage, som jeg heller ikke ved hvordan man får lavet den. Det kunne være virkelig fedt, hvis du også hjalp mig med den.

Opgave 3

En kasse uden låg skal kunne rumme 125 dm3 . Kassens bredde (målt i dm) er x, og
kassens længde (målt i dm) er 2x.
a) Bestem kassens højde udtrykt ved x, og bestem kassens overflade udtrykt ved x.


Svar #8
01. maj 2010 af NYK (Slettet)

Det har jeg fundet ud af:

Rumfanget er 125

dvs.:

h * l * b = 125

h * (2x) * x = 125

Det giver 2hx^2 = 125

h = 125/2x^2


Længere kan jeg ikke komme. Jeg ved ikke engang om det jeg har lavet er rigtigt.


Brugbart svar (2)

Svar #9
02. maj 2010 af mathon

overfladen:

                  Ov = 2·h·x + 2·h·(2x) + x·(2x)

                  Ov = 2x2 + (6x)·h

                  Ov = 2x2 + (6x)·(125/(2x2))

                  Ov(x) = 2x2 + 375/x


Svar #10
02. maj 2010 af NYK (Slettet)

Tak skal du have :)

Så tror jeg faktisk, at det jeg har lavet er korrekt. Kan det passe?
Altså kassens højde.


Svar #11
02. maj 2010 af NYK (Slettet)

Jo det passer meget fint :)

Tak for din hjælp :)


Skriv et svar til: Matematik (B) opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.