Matematik

Vektor i 2D - ortogonale? Haster

02. maj 2010 af Jone (Slettet)

Hej alle

Jeg har en opgave, som jeg har svært ved at løse. Håber nogen kan hjælpe. Det haster lidt. Tak

Opg.

Vektorerne s og b er givet ved a= (2,1) og b=(-t2-t, 4)

a) Gør rede for, at vektorerne a og b er ortogonale når t=1

b) Gør rede for, at vektorerne a og b ikke er parallelle for nogen værdier af t.

Prallelogrammet udspændt af vektorerne a og b har arealet 8 for de to værdier af t.

c) Bestem disse værdier af t


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2010 af Melinka (Slettet)

a) Vis at hvis a og b er ortogonale er a•b=0


Svar #2
02. maj 2010 af Jone (Slettet)

Ok tak Melinka, men der står i a'eren, at man skal gøre rede for at vektorerne a og b er ortogonale når t= 1. For at finde ud af om de to vektorer er ortogonale, skal jeg sætte 1 ind på t's plads, også finde a•b=0? Eller?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2010 af Melinka (Slettet)

ja


Svar #4
02. maj 2010 af Jone (Slettet)

Ok, men i b'eren siger du jeg skal vise at -t2-t aldrig kan give 8, hvordan gøre jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2010 af Melinka (Slettet)

sæt: -t2-t=8

vis at der er ingen løsning



Svar #6
02. maj 2010 af Jone (Slettet)

Hmm, jeg forstår det ikke. Sorry

Kan du forklarer det lidt mere?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 - b) Vektorerne a og b er parallelle, hvis deres determinant er = 0 , altså hvis

det(a , b) = 0 . Indsætter vi de to vektorer, får vi

det(a , b) = det((2;1) , (-t2-t;4)) = 2·4 - 1·(-t2-t) = 8 - t2-t . Undersøg, om ligningen 8 - t2 - t = 0 har nogen løsninger.

c) Spørgsmålet med værdien 8 har med arealet af parallelogrammet at gøre. Arealet af det af vektorerne a og b udspændte parallelogram er

A = |âb| .

Udtryk det som funktion af t og løs ligningen A(t) = 8.


Svar #8
03. maj 2010 af Jone (Slettet)

Ok tak Andersen.

Men hvordan skal jeg undersøge om ligningen 8 - t2-t =0 har nogen løsning. Skal jeg finde nulpunkterne? Eller?

I c'eren siger du at A = |â•b| , dvs jeg skal først finde |â•b| og derefter skal jeg sætte resultatet lig med 0? Er det korrekt forstået.


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen 8 - t2-t =0 er en 2.-gradsligning i t. Afhængig af, om diskriminanten d er > 0, = 0, eller < 0 har ligningen 2, 1, eller ingen løsninger. Det er tilstrækkeligt at beregne diskriminanten.

Ja, først skal |âb| beregnes, hvor â er tværvektoren til a . Det skal ikke sættes lig med 0, men derimod med 8. Det drejer sig jo om at finde de t-værdier, for hvilke arealet af det udspændte parallelogram er 8.


Svar #10
03. maj 2010 af Jone (Slettet)

Ok, jeg har udregnet c). Håber det er rigtigt.

A= |â•b| ⇒ A= |(-1,2) •(-t2-t,4)| ⇒ A= | (t2+t+8)|. Så t2+t+8 sættes lig 8? og så findes t?


Svar #11
03. maj 2010 af Jone (Slettet)

Ops se bort fra den udregning jeg har lavet. Den er forkert.

Jeg har regnet den ud igen og denne gang fik jeg A= |â•b| = -12-2t2+2t =0, så nu finder jeg de værdier af t, hvor arealet af den parallelogram de to vektorer udspænder er 8. 

Er det korrekt forstået?  


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11 - Det var nu ellers rigtigt regnet ud i #10 . Ligningen bliver da t2 + t + 8 = 8 ⇒ t(t+1) = 0 ⇒ t=0 eller t=-1 . Begge værdier af t resulterer i en vektor b = (0;4) .


Svar #13
03. maj 2010 af Jone (Slettet)

Ok, kan du forklare hvordan du får t(t+1) = 0? Det forstå jeg ikke helt. Tak


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det følger jo umiddelbart af ligningen

t2 + t + 8 = 8 ⇒ t2 + t = 0 ⇒ t(t+1) = 0


Skriv et svar til: Vektor i 2D - ortogonale? Haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.