Matematik
Stamfunktion
03. marts 2005 af
**Hellagood** (Slettet)
Kan det passe at stamfunktionen til 1/sqrtx = ln(sqrtx) ??
Svar #1
03. marts 2005 af Katty (Slettet)
Nej, 1/sqrt(x) kan skrives som x^-1/2. En stamfunktion til x^-1/2 er 2x^1/2
Svar #2
03. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
Av for den - nej! Det er strengt forbudt at integrere 1/sqrt(x) på samme vis som 1/x.
Eftersom
1/sqrt(x) = x^(-1/2)
har vi, at
int[1/sqrt(x)dx] = 1/((-1/2)+1)*x^((-1/2)+1) + k = 2*sqrt(x) + k
hvor k E R er en integrationskonstant.
Alternativt kunne du bemærke, at
1/sqrt(x) = 2*[1/(2*sqrt(x)]
genkendes som det dobbelte af differentialkvotienten af sqrt(x). Heraf følger resultatet ovenfor let.
Lige en bemærkning;
En kontinuert funktion har uendeligt mange stamfunktioner; én for hver værdi af integrationskonstanten k. Ved det ubestemte integral
int[1/sqrt(x)dx]
forstås en vilkårlig stamfunktion til 1/sqrt(x), som udregnet ovenfor.
Af den grund giver det ikke mening at tale om 'stamfunktionen' til 1/sqrt(x). Derimod siges
2*sqrt(x)
at være en stamfunktion til 1/sqrt(x); nærmere bestemt den stamfunktion, som svarer til k=0.
//Singularity
Eftersom
1/sqrt(x) = x^(-1/2)
har vi, at
int[1/sqrt(x)dx] = 1/((-1/2)+1)*x^((-1/2)+1) + k = 2*sqrt(x) + k
hvor k E R er en integrationskonstant.
Alternativt kunne du bemærke, at
1/sqrt(x) = 2*[1/(2*sqrt(x)]
genkendes som det dobbelte af differentialkvotienten af sqrt(x). Heraf følger resultatet ovenfor let.
Lige en bemærkning;
En kontinuert funktion har uendeligt mange stamfunktioner; én for hver værdi af integrationskonstanten k. Ved det ubestemte integral
int[1/sqrt(x)dx]
forstås en vilkårlig stamfunktion til 1/sqrt(x), som udregnet ovenfor.
Af den grund giver det ikke mening at tale om 'stamfunktionen' til 1/sqrt(x). Derimod siges
2*sqrt(x)
at være en stamfunktion til 1/sqrt(x); nærmere bestemt den stamfunktion, som svarer til k=0.
//Singularity
Svar #5
03. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
#3: Tja - det kan der være noget om :-) Så er der blot tilbage at håbe, at spørgeren forstår det hele.
//Singularity
//Singularity
Skriv et svar til: Stamfunktion
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
