Fysik

Temperaturforskel

03. maj 2010 af Ristedorte (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej :), jeg har en opgave her som volder mig problemer, sådan her lyder den:

Skrivebremsen i en bil, der vejer 1500 kg, består af 20 kg jern. Bilen kører 80 km/t, da føreren får øje på en forhindring og bremser helt op.

a. beregn bilens kinetiske energi før opbremsningen:

80 km / t = 80.000 m / 3600 s = 22,22 m/ s

Ekin = ½ * m * v2 = ½ * 1500 kg * (22,22 m/ s)2 = 370296,3 J

Vi tænker os, at al energien ved gnidning omdannes til varmeenergi i bremserne.

b. Beregn bremsernes temperaturstigning: 

Q = 370296,3 J
m = 20 kg
c = 452 J/(kg * ?C)

ΔT = Q / (m * c) = 370296,3 J / (20 kg * 452 J/(kg * ?C) = 41 ?C
 

Antag, at 35 % af energien afgives til omgivelserne.

c. Hvor meget stiger bremsernes temperatur nu?

Jeg har givet mit bud på denne opgave, men resultatet skulle gerne give 29 ?C og mit resultat giver 26,62 ?C :

0,35 * 370296,3 J = 129603,7 J
370296,3 J - 129603,7 J = 240692,6 J
ΔT = Q / (m * c) = 240692,6 J / (20 kg * 452 J/(kg * ?C) = 26,62 ?C

Håber der er nogen, der vil hjælpe mig med denne opgave:) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2010 af Lubas (Slettet)

 Dine udregninger er korrekte. Da temperaturstigningen er proportional med energien tilføjet kan man også sige 41 C * 0,65 = 26.65 C (41 C er afrundet, derfor den afviger en smule)


Skriv et svar til: Temperaturforskel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.