Matematik

Cirklens ligning

04. maj 2010 af 'AM (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej.

jeg har brug for hjælp til en opgave og håber meget, at der er en, der vil hjælpe.

opgaven lyder:

I et koordinatsystem er en linje bestemt ved, at den går gennem punkterne A(-1,13) og B(3,10). En cirkel er bestemt ved, at den har centrum i punktet C(3,2) og radius r=4.

1. Bestem en ligning for linjen og en ligning for cirklen.

2. Bestem koordinatsættet til det punkt på cirklen, der har den mindste afstand til linjen.

Spørgsmål 1 har jeg løst og har fået linjens ligning til: y = -0,75x+12,25. cirklens ligning har jeg fået til: (x-3)^2 + (y-2)^2=16, centrum har altså koordinatsættet C(3,2).

Spørgsmål 2 er så mit problem. Jeg har fået et hint om at man først skal finde det punkt på linjen der ligger tættest på cirklen, men det kan jeg heller ikke lige se hvordan man skal gøre??

Håber der er en der vil hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

1. linjens ligning findes ved at bruge disse to formler:

A(x1, y1) B (x2 ,y2)

a = (y2 - y1) / (x2 - x1)

b = y1 -ax1  , eller  b = y2 - a x2

linjens ligning skal derefter være

y = ax +b

ciklens ligning findes ved at sætte ind i denne formel

(x - a)2 + (y - b)2 = r2     , hvor cirklens centrum er C(a, b)


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. maj 2010 af peter lind

Find ligningen for den linje, der går igennem centrum for cirklen og som står vinkelret på den linje, du har fundet. Den vil skære cirklen i det søgte punkt. Alternativt kan du finde normalvektoren  til den linje du gar fundet. Gang den med et tal så længden af denne vektor bliver lig med radius. Hvis du afsætter denne vektor ud fra cirklens centrum vil du ramme cirklen i det søgte punkt eller det diametralt modsatte punkt. I det sidste tilfælde skal du blot skifte fortegn på vektoren.


Svar #3
04. maj 2010 af 'AM (Slettet)

jeg har beregnet afstanden fra cirklens centrum og hen til midst på linjen og får 6,4, men så kan jeg heller ikke komme videre. ???


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. maj 2010 af mathon

 linjen:              y = -(3/4)x + (49/4)

eller                 3x + 4y - 49 = 0         med normalvektor n = [3,4]

cirklen:
                       øvre halvcirkel:    y = 2 + √(25-(x-3)2)
                       nedre halvcirkel : y = 2 - √(25-(x-3)2)
på en skitse
ses, at
det søgte punkt, Po(xo,yo) ligger på øvre halvcirkel, således at n afsat ud fra C(3,2) peger ud på linjen
hvoraf
                       da n er retnigsvektor for linjen gennem C og Po

                                            CPo = OPo - OC = [3,2] + t·[3,4]  og  t>0
eller
                       x = 3 + 3t
                       y = 2 + 4t
som indsat
i øvre halvcirkels
                          ligning : y = 2 + √(25-(x-3)2)             giver

                                      (2+4t-2)2 = 25-(3+3t-3)2       som reduceres til

                                      25t2 = 25 og t>0

                                      t = 1                                       som indsat i

                       xo = 3 + 3t
                       yo = 2 + 4t                                             giver

                       xo = 3 + 3·1 = 6
                       yo = 2 + 4·1 = 6

det punkt på cirklen (x-3)2 + (y-2)2 = 52
som har mindst afstand til linjen y = -(3/4)x + (49/4)
er
                      Po(6,6)
 

                


Svar #5
04. maj 2010 af 'AM (Slettet)

Lige et par spørgsmål :

Hvordan finder du frem til :

øvre halvcirkel: y = 2 + √(25-(x-3)2)
nedre halvcirkel : y = 2 - √(25-(x-3)2)

?? skal der ikke står 16 istedet for 25 , idet radius af cirklen er 4 ??

og hvordan finder du frem til:

x = 3 + 3t
y = 2 + 4t

??


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. maj 2010 af mathon

korrektion for ændring af radius 5 → 4:
som indsat
i øvre halvcirkels
                          ligning : y = 2 + √(16-(x-3)2)             giver

                                      (2+4t-2)2 = 16-(3+3t-3)2       som reduceres til

                                      25t2 = 16 og t>0

                                      t = (4/5)                                  som indsat i

                       xo = 3 + 3t
                       yo = 2 + 4t                                             giver

                       xo = 3 + 3·(4/5) = 27/5 = 5.4
                       yo = 2 + 4·(4/5) = 26/5 = 5.2

det punkt på cirklen (x-3)2 + (y-2)2 = 52
som har mindst afstand til linjen y = -(3/4)x + (49/4)
er
                      Po(5.4 ; 5.2)
 

                


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. maj 2010 af mathon

på en skitse
ses, at
det søgte punkt, Po(xo,yo) ligger på øvre halvcirkel, således at n afsat ud fra C(3,2) peger ud på linjen
hvoraf
                       da n er retnigsvektor for linjen gennem C og Po

                                            OPoOC + CPo = [3,2] + t·[3,4]  og  t>0
eller
                       xo = 3 + 3t
                       yo = 2 + 4t   og t>0

          

                


Svar #8
05. maj 2010 af 'AM (Slettet)

er det muligt at løse opgaven uden vektor-regning, da jeg endnu ikke har lært det endnu (: ??


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. maj 2010 af mathon

Ja
             Det søgte punkt ligger på linjen m gennem C(3,2) vinkelret på linjen
             y = -(3/4)x + (49/4)
hvorfor
             m har hældningskoefficient (4/3)      (produktet af ortogonale linjers hældningskoefficienter er -1)

dvs
             m:  y = (4/3)x + b gennem(3,2)
                   2 = (4/3)·3 + b
                   b = -2
hvoraf         y = (4/3)x - 2

det søgte punkt ligger både på øvre halvcirkel og på linjen m
hvilket kræver
                   y = 2 + √(16-(x-3)2)   og  y = (4/3)x - 2  og  3<x<7 (ses af skitsen)
hvoraf
                   (4/3)x-2 = 2 + √(16-(x-3)2)
                  
                    x = (27/5) = 5.4                      som indsat i y = (4/3)x - 2 giver
                    y = 5.2

                   
                  
 


           
 

                  


Svar #10
05. maj 2010 af &#39;AM (Slettet)

hvordan udregnede du m's hældningskoefficient , og hvad betyder "produkt af ortogonale linjers hældningskoefficienter er -1" ??


Svar #11
05. maj 2010 af &#39;AM (Slettet)

og når man isolerer y i cirklens ligning hvad er der så blevet af resten af cirklens ligning:

(x-3)+(y-2)=16

i det du skriver:

y = 2 + √(16-(x-3)^2)

hvad er der så blevet af 2^2 og 4x som også burde være tilbage ??


Svar #12
05. maj 2010 af &#39;AM (Slettet)

og når man isolerer y i cirklens ligning hvad er der så blevet af resten af cirklens ligning:

(x-3)+(y-2)=16

i det du skriver:

y = 2 + √(16-(x-3)^2)

hvad er der så blevet af 2^2 og 4x som også burde være tilbage ??


Svar #13
05. maj 2010 af &#39;AM (Slettet)

og når man isolerer y i cirklens ligning hvad er der så blevet af resten af cirklens ligning:

(x-3)+(y-2)=16

i det du skriver:

y = 2 + √(16-(x-3)^2)

hvad er der så blevet af 2^2 og 4x som også burde være tilbage ??


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. maj 2010 af mathon

            a2·a1 = -1

            a2 = -a1-1 = -(-(3/4))-1 = -(-(4/3)) = (4/3)

........................
           

            (x-3)2 + (y-2)2 = 4

            (y-2)2 = 16-(x-3)2

            y-2 = ±√(16-(x-3)2)

            y = 2±√(16-(x-3)2)


Skriv et svar til: Cirklens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.