Matematik

Bestem forskrift

10. maj 2010 af EmilieBN (Slettet)

Hej. Jeg sidder lige og knokler lidt med følgende opgave.

Om en eksponentiel voksende funktion oplyses det, at
F(2) = 12 og f(3)= 23

^Udfra dette skal jeg så bestemme en forskrift. Hvordan gør man det?
Ved godt jeg skal bruge b*a^x 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2010 af Yow! (Slettet)

brug a- og b-formlerne for lineær funktioner...de står med garanti i din mat. bog... eller også kan du benytte dig af regression...


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2010 af JKaram (Slettet)

Prøv at søge i forummet.

Karam


Svar #3
10. maj 2010 af EmilieBN (Slettet)

Ja, men jeg vil gerne lave den uden hjælpemidler, da jeg øver mig til eksamen :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2010 af Yow! (Slettet)

a = (x-x1)√(y2-y1)

b = y/(ax1)


Svar #5
10. maj 2010 af EmilieBN (Slettet)

jamen jeg kender jo ikke x og y?  


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. maj 2010 af Bennike (Slettet)

Du ved at når

x=2, er y= 12

og

x=3, er y=23 .

Du skal huske på at y= f(x)


Svar #7
10. maj 2010 af EmilieBN (Slettet)

 Det vil sige at a = 11 
og b = 0,19

Så 0,19*11^x 
Kan det passe? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. maj 2010 af dfriisr (Slettet)

#1: Det var da det latterligste jeg har hørt? lineære formler for en eksponentiel funktion? I must laugh.

Håber dette kaster et stærkt lys på tingene. Hvis der er noget, du ikke forstår, eller ikke helt ser, hvorfor man gør, som man gør, er du velkommen til at stille spørgsmålstegn ved det. Det er netop dét der gør matematik et interessant fag.

www.myupload.dk/showfile/5059333f7f8.jpg

Forresten, så bemærk at a er større end 1. Det er et tegn på, at vi har fat i den lange ende, eftersom den eksponentielle funktion er voksende (a er altid større end 1 når noget er voksende, da a=1+R).

R=vækstraten.

Jeg ser gerne at du skaber dig en forståelse ud fra ovenstående, ellers ser jeg det ikke passende blot at smide informationerne ind i et dokument og aflevere det. Det lærer du intet af.


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. maj 2010 af dfriisr (Slettet)

Former= formler. ;) og x1 nr. 2 = x2. Beklager de få stavefejl - Gryderne kaldte..


Svar #10
10. maj 2010 af EmilieBN (Slettet)

Tusinde tak for det. Det har faktisk hjulpet mig utrolig meget. 
Jeg forstår det hvertfald bedre end før.  

Kan du ikke prøve at forklare det sidste med vækstraten? 
Vil det sige, at hver gang a < 1, så er den eksponentielle funktion voksende? Hvad hvis a=0? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. maj 2010 af Yow! (Slettet)

#8

lad venligst vær' med at spille dum... du ved hvad jeg mener...


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. maj 2010 af dfriisr (Slettet)

Hvis a er nul er det en stillestående funktion, hvilket der ikke er meget ved jo så.

Grunden til at vi kan betegne a som 1+R i denne sammenhæng er, at det man forstår ved en eksponentiel funktion er, at forskriften b·ax bruges hvis noget stiger med en bestemt procent pr. år. Hvis dette er tilfældet, kaldes det en eksponentiel funktion.

Derfor hvis a som i dette tilfælde er 1,91, siger du;

A=1+R

R=A-1

R=0,91.

Dvs., at i dette tilfælde stiger væksten 9,1 pct. pr. år, time, minut, sekund eller hvad for en enhed x nu må være defineret ved. :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. maj 2010 af ramme2 (Slettet)

#10     Vil det sige, at hver gang a < 1, så er den eksponentielle funktion voksende?    Hvis a< 1 er den eksponentielle funktion aftagende. Hvis a> 1 er den voksende.


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. maj 2010 af Yow! (Slettet)

#12

wrong !!

hvis a = 1,91 stiger væksten med 91 %, da

(1,91-1) * 100 % = 91 %

hvis a = 0,91 falder væksten med 9 %, da

(0,91 - 1) * 100 % = -9 %

#13

ja,      er a større end 1 er funktionen voksende

          er a mindre end 1 er funktionen aftagende


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. maj 2010 af dfriisr (Slettet)

Det er da også rigtigt. Undskyld. 0,091=9,1 pct.

0,91 pct. = 91%.

My bad. :)

#11:

Jeg forsøger skam på ingen måde at stille dig til hån. :) Det var blot en pointering. Ordvalget kunne have været pænere, indrømmer jeg..


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. maj 2010 af Yow! (Slettet)

#15

håne mig? tjahh, du latterliggjorde kun dig selv :=)


Skriv et svar til: Bestem forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.