Matematik

Sukkerpriser

12. maj 2010 af pommer (Slettet) - Niveau: 10. klasse

http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF09/AVU/Eksamensopgaver/Matematik/090520_avu_mat_trin2_opgavesaet.ashx

opgave 3,2 Er lidt itvivl om hvordan jeg skal regne den ud.

opgave 3,4 Vil mene at den i gennemsnit skal stige 3,9 % om året da den allerede er steget 20 % til år 2009, så må den fra 2010-2014 skulle stige 19,5  altså 3,9 % om året i gennemsnit, er jeg helt galt på den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2010 af c_aastrup

3.2

Der står Sænkning af sukkerroeprisen med 39,5 % fra 2006 til 2014.

Du har sukkerroeprisen i 2006, så skal du trække 39.5% fra denne pris, så har du 2014-prisen i EUR og så skal du bare regne om til DKK.

3.4

I 2014 skal prisen være EUR 19.9045, dvs 23,69% fald mellem 2009 og 2014. Det er 5 år. Og du skal huske på hvordan man regner en gennemsnitlig rente. Det er ikke 23,69%/5


Svar #2
13. maj 2010 af pommer (Slettet)

super, tak skal du have. vidste bare ikke hvordan jeg skulle gøre, om jeg skulle bruge vækstformel eller hvordan. er opgave 3,4 god nok?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opg 3.2 Sukkerroeprisen skal sænkes med 39,5% fra 2006 til 2014. Den er 32,9 Eu/ton i 2006. Altså skal den være 32,9·(1-0,395) Eu/ton i 2014.

Opg 3.4 Ved 2009 er prisen allerede faldet 20%. På yderligere 5 år skal den i alt falde 39,5%. Hvert år i de 5 år skal den falde brøkdelen r. Dvs

(1-0,2)·(1-r)5 = (1-0,395), eller

1-r = (0,605/0,8)1/5 = 0,94566, hvoraf r = 5,43%

#0 - der er tale om et fald, ikke en stigning.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. maj 2010 af c_aastrup

Kære Andersen

Du tager vist nok fejl: Hvis den fra 2006 til 2014 skal falde 39.5% og den fra 2006 til 2009 er faldet 20%, så skal den ikke falde yderligere 39.5%


Svar #5
13. maj 2010 af pommer (Slettet)

Jeg forstår ikke hvad du mener med rente, ingen steder kan jeg se noget om rente?

desuden for jeg faldet til at være 24,31749049

(26,3-19,9045)*100/26,3


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5 - Nej, det kaldes ikke rente her, men det er samme slags beregning som ved rentesregning.


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Læs nu, hvad det er jeg beregner. Det er det samlede fald, de 20% efterfulgt af det ukendte fald til i alt 39,5% fald.


Svar #8
13. maj 2010 af pommer (Slettet)

Jeg forstår virkelig ikke hvorfor den skal falde yderlig 39,5 % fra 2010 når den allerede er faldet 20 %  i 2006-2009 og den i det hele skulle falde 39,5 %

Jeg vil mene den kun skulle falde 19,5% i årene 2010-2014?


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8 - Det gør den jo heller ikke. Den skal falde 20% fra 2006 til 2009, dernæst r i hvert år fra 2010 til 2014 (5 år), og det skal i alt være et fald på 39,5%, dvs

(1-0,2)·(1-r)5 = (1-0,395)

Det er helt i overensstemmelse med opgaven.


Svar #10
13. maj 2010 af pommer (Slettet)

i alt skal den falde 39,5%

2006-2009 falder den 20%

2010-2014 falder den=39,5-20%=19,5%

19,5%+20%= 39,5% er jeg helt galt i den?


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10 - Ja, det er helt galt. Sådan kan man ikke regne. Jeg har vist i #9, hvordan det skal regnes.

Lader vi faldet i 2010-2014 være x, skal der gælde

(1-0,2)(1-x) = (1-0,395), dvs 1-x = 0,75625, eller x = 24,375% . Dette er det samlede fald i de 5 sidste år, som du også var inde på i #5. Det gennemsnitlige fald r pr år fås da af

(1-r)5 = (1-x) , eller r = 1 - (1-x)1/5 = 5,43%


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. maj 2010 af c_aastrup

Kære Andersen

Jeg beklager mit indlæg ovenfor hvor jeg skrev at du tog fejl. Jeg er for træt og kunne ikke regne. Det beklager jeg.


Svar #13
13. maj 2010 af pommer (Slettet)

#11 jeg forstår det desværre ikke, så jeg lader bare tråden dø ud, det er vist ove mit niveau. har aldrig været god til noget med bokstaver.


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12 - Helt i orden da, Aastrup. Jeg erkender, at det er sent i Danmark.


Skriv et svar til: Sukkerpriser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.