Fysik

Hjælp til radioaktivitet

23. maj 2010 af qwak - Niveau: 9. klasse

 Hej, jeg er i gang med at lave dispositioner til FSA i fysik/kemi, og der er noget jeg bare ikke kan finde ud af.

Jeg har læst at når et stof udsender en alfa-partikel (helium-kerne), så bliver stoffet til et andet stof. Det stof kan så måske kun udsende en beta-partikel (elektron) og stoffet bliver til et andet stof igen. 

Hvis det er rigtigt, hvorfor kan man så skrive på den alfa-kilde vi har på skolen at det er [kan ikke huske stoffets navn], hvis det hele tiden bliver lavet om til et andet stof??


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. maj 2010 af peter09

det er fordi at et radioaktivt stof, har en halvringstid, altså den tid som går inden stoffet henfalder, ved enten at udsende alfa, beta eller gemma strålinger, og dermed bliver til et andet radioaktivt stof som også er ustabilt og dermed udsender alfa, beta og gamma straling osv. osv.

dette opstår på grund af kernekræfterne (de frastødne og tiltrækkende) i selve det radioaktive stof (som er ustabilt), derfor kan der laves en hel liste over henfaldsrækken.

Det er derfor man skriver fx. alfa i det nye radioaktive stof, fordi den "oprindelige" henfaldt med en alfa partikel, altså den udsendte en heliumkerne afsted og har dannet et nyt stof.

Håber det kunne forstås? :-)


Svar #2
23. maj 2010 af qwak

ok, så nogle radioaktive stoffer har altså ikke nogen halveringstid?

Har læst at fx radiumisotopen 226/88 Ra (alfa-radioaktiv) på et tidspunkt er lavet om til stabilt bly, altså bly der ikke er radioaktivt...

Er ikke helt sikker på jeg forstår det sidste du skriver... mener du at stoffet i skolens alfakilde ikke mere er [stoffets navn som jeg ikke kan huske], men et nyt stof? Og så har man bare fundet ud af at alle de nye stoffer der bliver lavet ud af stoffet udsender alfa-stråling?

Tak for det hurtige svar :D


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. maj 2010 af peter09

når et stof ikke er radioaktivtet mere, bliver det som regel til et ædelt stof. Der stopper det med at henfalde.  

med hensyn til skolens alfakilde, udsendes der kun alfa, og derfor udsendes de nye stoffer alfa som geigermåler tælleren registrer.


Svar #4
23. maj 2010 af qwak

 ok, tuside tak, det var lige hvad jeg manglede


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. maj 2010 af peter09

det var så lidt.

:-)


Svar #6
23. maj 2010 af qwak

btw, hvorfor er nogle stoffer radioaktive mens andre ikke er? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. maj 2010 af Jerslev

#0: Alfa-kilden på skolen (Risø-kilder) indeholder så ekstremt mange atomer af de grundstof, som kilden nu engang er lavet af, at det er en meget meget meget meget ... meget lille del af kernerne, der henfalder hvert sekund.

Du har derfor ret i, at kilden konstant bliver lavet om til et nyt stof igennem alfa-henfald, men her har man så valgt en kilde, der netop henfalder langsomt nok til, at det vil tage ekstremt lang tid (jf. halveringstid).

#2: Alle radioaktive stoffer har en halveringstid. Nogle på meget meget kort tid og andre på tider længere end universets alder.

Den stråling I vil kunne detektere med en Geiger-tæller stemmer altså stadigvæk fra den oprindelige risø-kilde og dennes datterkerners henfald.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (1)

Svar #8
23. maj 2010 af Jerslev

#6: Den eksakte forklaring er voldsomt kompliceret. Det bør være tilstrækkeligt at vide, at radioaktive stoffer fremkommer, når der kommer en for stor forskel mellem antallet af protoner og neutroner i kernen.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #9
23. maj 2010 af qwak

 ok, tak for hjælpen begge to :D


Svar #10
23. maj 2010 af qwak

hey, lige et spørgsmål mere: er det kun isotoper der kan være radioaktive? og er alle isotoper radioaktive? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. maj 2010 af Jerslev

#10: Nej, ikke alle isotoper er radioaktive. Der er visse grundstoffer, der har flere stabile isotoper.

Alle isotoper, der er tungere end bly er radioaktive.

- - -

mvh

Jerslev


Skriv et svar til: Hjælp til radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.