Fysik

hustag

24. maj 2010 af grejsmark (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej...

Jeg sidder med en fysikopgave der driller...

en luftballon lander på et hustag, gnidningskoefficienten mellem ballon og tag er 0,7. ballonen vejer 210 kg. Hvor meget skal taget hælde før ballonen begynder at glide..?

hvordan regner jeg det ud...

Jeg har en formel i formelsamlingen der hedder

V = Sin-1( (a/g+μ*√(1-(a2/g2)+μ2) / (1+μ2) )

(Den ser mere overskuelig ud i bogen :S)

men kan jeg blot sætte a til 0 i denne formel, og derved finde hældningen på taget..?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2010 af MieKristensen (Slettet)

du må skulle bruge noget med nogen kræfter.

Du skal indlægge et koordinatsystem og så se på de forsekellige kræfter projiceret ind på akserne. Der må være en tyngdekraft, der får den til at glide ned ad taget. Og så må du skulle bruge newtons tredje lov der siger at ballonen må være påvirket af en lige så stor modsatrettet kraft.

det blev lidt kludret men håber det alligevel hjalp lidt? :D


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. maj 2010 af hippo746 (Slettet)

jeg vil mene, du skal se på Fres=Fskrå-Fgnid hvor Fskrå peger skråt nedad på planen og Fgnid den modsatte vej, hvis du tegner dem ind på klodsen, der ligger på taget.

Fskrå=m*g*sin(v)

og Fgnid=my*m*g*cos(a)

hvis den lige skal til at glide er Fres=0

Dvs. du isolerer a og finder a=arctan(my).


Skriv et svar til: hustag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.