Fysik

Hjælp til Statik

27. maj 2010 af Rasmusapt (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa :)

Skal op i fysik A skr. eksamen imorgen og det eneste jeg plejer at havde problemer med er statik.

Forstår simpelhel ikke hvordan man beregner krafter på opbjekter som feks står på en hældning osv.

Er der nogle der ligger inde med nogle noter eller en løsning på en opgave som omhandler dette.

Søger bla. en løsning på en opgave som omhandler en campingvogn som er spændt på en bil, som også står på et plan som har en hældning på 5% 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Lidt svært at forklare med få ord, men hvis du tænker på såkaldte stive legemer, så er der to ting, du skal tænke på. Der er et teorem, der siger, at en nødvendig (og også tilstrækkelig) betingelse for at et stift legeme er i ligevægt er 1) at summen af de kræfter, der virker på legemet er lig 0, samt at det samme gælder for drejningsmomentet. Prøv at tage en stang og hæng den op i en snor (ikke nødvendigvis i midtan af stangen. Så hænger du nogle lodder yderst på stangen, så det hele (det vil sige systemet) er i ligevægt. Der gælder så 1) M1*r1 = M2* (a-r1), hvor r1 er m1's afstand fra massecentrummet. Stangen har længden a.

Inertimomentet får vi af M1*r12 = M2 *r22 = M2 *(a-r1)2. Egentligt ganske logisk ikke? Lidt mere indviklet bliver det, hvis vi har med andre typer af legemer at gøre. Her må vi ty til integralregning, for eksempel ved beregning af inertimomentet af en rund skive, for eksempel en savklinge på en akse. Min egen rundsav er bestemt i ubalance, så den trænger til en ny akse. I det hele taget er det godt, når man har med fysik og matematik at gøre, at sammenligne med noget, vi alle sammen kender fra dagligdagen


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2010 af Woja (Slettet)

Jeg sad med noget ligende en gang.

Husk at "skille" bil og vogn fra hinanden, og tegn et frit-legeme-diagram for begge to, husk vognen trækker i bilen på det ene, og omvendt på det andet diagram. Tegn pile på, og projekter, så godt som muligt ;)

Held og lykke med det.


Svar #3
28. maj 2010 af Rasmusapt (Slettet)

Takker for svarene :)

Der var ikke noget om statik til eksamenen men er altid godt at havde fået forståelse for begrebet :)


Skriv et svar til: Hjælp til Statik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.