Matematik

Forskrift gennem 2 punkter - RET LINJE

29. maj 2010 af nico3644 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey..

Skal op til mundtlig matematik B her på tirsdag, og sidder og kigger på de opgaver jeg kan trække.

En opgave lyder:

hvordan finder man forskriften for en lineær funktion gennem 2 kendte punkter. Du kan se på:

• f(x) = ax + b gennem punkterne (1,5) og (7,-4)

Her anvender jeg a= (y2-y1)/(x2-x1)   for at finde a ;)   får følgende: a=(-4-5)/(7-1)= -1,5
 

derefter anvender jeg y-y1 = a (x-x1)    --> y -5 = -1,5 (x -1)  = ???

her går jeg så i stå :)   hva gør jeg så her ?


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. maj 2010 af Banan1 (Slettet)

• f(x) = ax + b gennem punkterne (1,5) og (7,-4)

Her anvender jeg a= (y2-y1)/(x2-x1) for at finde a ;) får følgende: a=(-4-5)/(7-1)= -1,5

KORREKT, dernæst finder du b.

b=y1-ax1

forskriften for en lineær funktion er: y=ax+b, indsæt værdierne så har du forskriften. :)


Svar #2
29. maj 2010 af nico3644 (Slettet)

 hm mærkeligt.. formelsamlingen fra min lærer siger eller at man finder b som jeg forklarede, men tak for hjælpen, må se om jeg kan få det til at passe :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. maj 2010 af mathon

alment
            Δy/Δx = a = (y2-y1)/(x2-x1)

            y-y1 = a(x-x1)

            y = a(x-x1) + y1

            y = ax + (y1-a·x1)


Svar #4
29. maj 2010 af nico3644 (Slettet)

 får forskriften til at hedde 1,5x-5, men det passer da ikke ?? :S


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. maj 2010 af Banan1 (Slettet)

nej, hvis vi bruger ''jeres'' metode:

y = ax + (y1-a·x1)

y = -1,5x + (5-1,5·1)

y=-1,5x+3,5


Brugbart svar (2)

Svar #6
29. maj 2010 af mathon

#3

alment
            Δy/Δx = a = (-4-5)/(7-1) = -9/6 = -(3/2)

            y-5 = -(3/2)·(x-1)

            y = -(3/2)·(x-1) + 5

            y = -(3/2)·x + (5-(-3/2)·1)

            y = -(3/2)·x + (13/2)


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. maj 2010 af Banan1 (Slettet)

hov kan se at jeg har glemt et minus..

y = -1,5x + (5-(-1,5)·1) <=> y=-1,5x+6,5


 :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. maj 2010 af p3ppit (Slettet)

 Ja der er flere forskellige måder at angribe problemet på. Jeg har forsøgt at pensle det lidt ud:

linjen m: f(x) = ax + b = y     ; punkterne P(1,5) = P(x1,y1) og Q(7,-4) = Q(x2,y2) ∈m

a = (y2 - y1)/(x2 - x1) = -3/2      ganske som du har gjort.

Efter Banan1's metode:

y = ax + b ⇔

y = -3/2x + b ⇔ (indsæt værdier for x og y)

5 = (-3/2) * 1 + b ⇔ (isolér b)

b = 13/2 ≈ 6.5

dvs. y = -3/2x + 13/2

Den kan testes ved at indsætte koordinater for punktet Q istedet for punktet P:

y = ax + b ⇔

y = -3/2x + b ⇔

-4 = (-3/2) * 7 + b ⇔

b = 13/2 ≈ 6.5

dvs. y = -3/2x + 13/2

Og mathon har jo forklaret den almene metode, så den er der vist ingen grund til at tærske langhalm på :)


Skriv et svar til: Forskrift gennem 2 punkter - RET LINJE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.