Samfundsfag

økonomi

30. maj 2010 af smukkedivadiva (Slettet)

 Hej derude, 

Jeg har lige nogle spørgsmål vedr. forskellige teoretikkere, som Adam Smidt og Karl Marx. 

Herunder ses mine spørgsmål: 

1. Adam Smidt snakker meget om prismekanismen og har lavet en model over udbud, efterspørgsel og markedsligevægt. Ved denne model siges det at det kun er en tanke situation fordi: "Det forventes at der ikke er udefrakommende faktorer, som påvirker priser og forbrugerne skal være rationelle og vælge produkter af bedst pris."

Mit spørgsmål er så: Hvilke udefrakommende faktorer, har I eksempler? - Og hvad vil bedst pris sige?

2. Den model Smidt har lavet (som jeg har vedhæftet) fortæller om udbud og efterspørgsel, men kan man sætte det sammen med konjunktur-svingninger? - i så fald, hvordan? 

3. Har I nogle eksempler overprouktionskriser, som har fundet sted efter karl marx's tid?

4. Jeg har hørt at finanskrisen var "forudset" af Marx, men hvordan det? - er der nogen der kan forklare mig ligheden mellem Marx's teori og finanskrisen vi har nu?

5. Hvad betyder kommodificering? (det er noget som er nævnt i en bog af Giddens)

6. Man snakker om kriser, som er udsprunget af: 

- pofitratens faldende tendens. Er der nogen der har eksempler på det?

- kapitalismens ujævne udvikling, konjunktursvingningerne. Er der nogen der har eksempler på det?

7. Hvad er afbetalingssalg? 

8. Når man snakker om kapitalisme, så siger man at der er en ujævn udvikling (konjunktur), men hvordan ser det ud med socialismen? - er den jævn? eller?

Jeg håber jeg hører fra jer. TUSIND tak på forhånd :)

Vedhæftet fil: DSC00297.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2010 af Economist (Slettet)

1. Udefrakommende faktorer kan eksempelvis være, hvis en stat pålægger skat, afgifter, kvoter eller subsiduerer. Den bedste pris er der, hvor det mest efficiente resultat fremkommer, dvs den pris til hvilken forbrugernes betalingsvillighed og producenternes afhændingsvillighed svarer bedst til hinanden.

2. Det kan det godt, men du bør lige selv tænke lidt over det først. Hvad kendetegner en højkonjunktur og hvad kendetegner en lavkonjunktur? - det har noget at gøre med, hvor store mængder der bliver solgt..

4. Marx "forudså", at kapitalismen som system ville falde sammen. Det er ikke det, der er sket, og Marx er forlængst outdated.

5. Kender ikke ordet, men Giddens er en klaphat.

6. Vi har konjunktursvinger hele tiden. Fra 2003 til 2008 havde vi højkonjunktur, fra 2008 og til nu er en lavkonjunktur startet af finanskrisen.

7. Når du køber noget på afbetaling, får du din vare og betaler så af på prisen over en periode. Det bliver naturligvis langt dyrere end at købe varen kontant med det samme.

8. Socialismen har i sin rene form jo dårligt vækst. Den er muligvis jævn, men den er så langsomt positiv, at den end ikke kan foreslås som alternativ til den blandings-økonomi, vi har i øjeblikket.

Det kan godt være, at jeg vender tilbage med svar på de sidste par spørgsmål. Jeg har bare ikke lige tid til at lave mere nu.


Svar #2
30. maj 2010 af smukkedivadiva (Slettet)

 Tusind tak for svarene :) 

til nummer 2 har jeg selv sagt:

Under krydset, altså når udbud og efterspørgsel er under markedsligevægt vil der være lavkonjunktur, hvor inflasionen til falde og hvor priserne falder fordi der ikke er efterspørgsel. 

Når man så kommer over krydset, er der inflasion, højkonjunktur, hvor priserne stiger og dette gør lønningerne også, så dvs. efterspørgsel og udbud stiger, men købekrafen er faldende pga. den stigende pris. 

har jeg ret?


Skriv et svar til: økonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.