Fysik

Faseændring

30. maj 2010 af sommerfugl00 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Nu har jeg både kigget min bog igennem, studieportalen og diverse sider på nettet, men jeg forstår stadig ikke hvad en faseændring er.

Er det når vand bliver til damp f.eks. 


er der nogle, som muligvis vil give mig et eksempel på det. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2010 af QaZZaQ

Der findes 3+1 en faser som du skal kende til. Det er fast form, flydende, gas samt plasma. Plasma findes kun ved meget høje temperaturer, og altså ikke her på jorden.

Eksempelvis kan H2O findes på en af de 3 former. Når det er is er det på den faste form, og når det er vand er det på den flydende form, og overgangen mellem de 2 sker ved det som kaldes for smeltepunktet. For H2O er smeltepunktet som du ved 0 grader celsius.

For at overgå fra fast form (is) til flydende form (vand) skal der bruges en mængde energi til at bryde de elektriske bindinger molekylerne imellem. Den mængde energi der skal bruges for at smelte 1 kg is, kaldes for is' specifikke smeltevarme.

Faseændringen sker når temperaturen af isen er steget til 0 grader, og på dette punkt vil yderligere tilførsel af energi ikke opvarme isen længere, men gå til at smelte isen.

For overgangen fra flydende til gas, vand til damp, gælder det samme. Her kalder man bare energien der skal bruges for vands specifikke fordampningsvarme.


Svar #2
30. maj 2010 af sommerfugl00 (Slettet)

 wow hvis man bare var så klog som dig, tusind mange gange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2010 af Dajuf (Slettet)

Her er også lidt formler til emnet, hvis du får brug for det. Noterne er hentet fra denne side, hvor der også kan findes flere.

Q = m * L ved faseovergange

- Q er den tilførte varmemængde
- L kaldes overgangsvarme (fordampnings- / fortætningsvarme)
- m er massen

Ved smeltning er Q = m * Ls
Ls er den specifikke smeltevarme.
Ved fordampning er Q = m * Lf
Lf er den specifikke fordampningsvarme.

L = Q / m - SI-enhed: J/kg

http://zumzar.dk/skole/noter-2/fysik/fysik/


Skriv et svar til: Faseændring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.