Fysik

kriktionskoefficient og bremselængde

10. marts 2005 af Mr. lover lover (Slettet)
Hej.

Jeg bøvler lidt med denne

En bil med massen 950kg kører ud af en vandret vej med farten 80km/t. bilen bremser med konstant bremsekraft, hvor bremsekraften alene skyldes friktionskraften mellem bilens dæk og vejbanen. bilens bremselængde er 30m

a) beregn den mindste værdi af friktionskoefficienten mellem bilens dæk og vejbanen, således at bilen ikke glider under nebremsningen

herefter påmonteres en anhænger med massen 360kguden bremser!

beregn bilens bremselængde når bilen bremser med anhænger.


hmmm, er der nogle der har et bud?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2005 af Lurch (Slettet)

du evd arbejdet udført er lig tilvæksten i kinetisk energi
w=D(E(kin))

du evd også af arbejdet er givet ved
w=s*F

og F=N*my


Svar #2
10. marts 2005 af Mr. lover lover (Slettet)

njaaaeh. jeg kan bare ikke se hvordan jeg skal kunne bruge det til noget idet der jo ikke er en konstant fart (som Ekin jo er beregnet ud fra: 0,5 * m * v^2

sååå, hmm

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2005 af Lurch (Slettet)

arbbejdet er givet ved tilvæksten i kinetisk energi. det vil altså sige den kinetiske energi fra din start position, hastighed 80km/h og din energi i slut, hastighed 0km/h

arbejdet bliver da
w= 1/2*950*0^2 - 1/2 * 950 * (80/3,6)^2

Så den er god nok. det har ingen betydning at hastigheden ikke er konstant gennem nedbremsningen, da du kun behøver start og slut forholdene

Svar #4
10. marts 2005 af Mr. lover lover (Slettet)

ok, så får jeg w til 234567,9 J.

F må da så være 234567,9/30 = 7818 N

N = tyngdekraften = m*g 950*9,82

my blir så= 7818 / (950*9,82) = 0,838

ikk?

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. marts 2005 af Lurch (Slettet)

ja nemli ja

Svar #6
10. marts 2005 af Mr. lover lover (Slettet)

spørgsmål b er dog for mig stadig en gåde :-(

Brugbart svar (0)

Svar #7
10. marts 2005 af Lurch (Slettet)

det er ganske simpelt.
Bilen bliver nu 360kg tungere, men der kommer ingen større bremsekraft!
du kender bremsekraften, du kender friktionskoeefficienten, så skal du bare finde bremselængden

Svar #8
10. marts 2005 af Mr. lover lover (Slettet)

umiddelbart vil jeg sige 41m.... har du et bud?

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. marts 2005 af Lurch (Slettet)

hmm, det er et lidt sært formuleret spørgsmål.
I det bremsekraftenb kun er der via gnidning mellem dæk og vej, vil bremsekraften jo øges når der kommer mere vægt på, da gnidningen bliver større. Ser man sådan på det, er bremselængden den samme som før, 30m, da bilen jo også har en større kinetisk energi til at starte med.
Men når de nu siger at bilens anhænger ikke har bremser.... hvilket måske skal forstås som at der ingen gnidning er mellem anhænger og vej. Så er gnidningskraften den samme som før, men den kinetiske energi større. og så får du 41m.

Svar #10
10. marts 2005 af Mr. lover lover (Slettet)

ja lige nøjagtig, men det må være som du siger, at det skal forstås som der ingen friktion er mellem anhænger og vej, og derfor resulterer det i en bremselængde på 41....

mange tak i hvert fald!

Skriv et svar til: kriktionskoefficient og bremselængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.