Fysik

Bohrs atommodel: Hydrogenatomet

31. maj 2010 af Contradel (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa derude!

Gælder formlen...:

En= -h * c * R * 1/n2

Hvor:

En = atomets energi med elektronen i bane nummer n

h = Plancks konstant

c = lysets hastighed

R = Rydberg konstant

n = bane nummer

...KUN for hydrogenatomet?


Svar #1
31. maj 2010 af Contradel (Slettet)

Således at man kommer frem til disse energiniveauer:

Vedhæftet fil:Billede uden titel.png

Brugbart svar (0)

Svar #2
31. maj 2010 af Jerslev (Slettet)

#1: Ja. Den gælder kun for brintatom eller andre atomer, der har samme potential.


Svar #3
31. maj 2010 af Contradel (Slettet)

2#

Vil det sige at Rydbergformlen:

1/lambda = R* (1/m^2)-(1/n^2)

Også kun virker for hydrogenatomet?

Tak for svaret Jerslev!


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. maj 2010 af JKaram (Slettet)

Nej, det virker ikke kun for hydrogen-atomet.

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2010 af Jerslev (Slettet)

#3: Essentielt, ja. Det handler om forskellen i energiniveauerne fra den m'te til det n'te niveau.


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. maj 2010 af JKaram (Slettet)

Men praktisk er graden af brugbarhed størst ved hydrogen-lignenden-atomer.

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. maj 2010 af Jerslev (Slettet)

#6: Præcist, ja. Rydbergformlen kan kun bruges for hydrogenlignende atomer. Det vil sige atomer med Z protoner i kernen og én elektron i kredsløb. Som eksempelvis He+


Svar #8
31. maj 2010 af Contradel (Slettet)

5#

takker.

Ja man kan udregne bølgelængden af det lys som udsendes ved energiovergange, hvis der er tale om emission.


Skriv et svar til: Bohrs atommodel: Hydrogenatomet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.