Matematik

bestem en ligning

01. juni 2010 af humlebibi (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej :)

jeg er igang med at øve til årsprøven i matematik, og er lige stødt på en opgave som gjorde mig helt blank. Jeg kan ikke rigtig huske hvilke formler man skal bruge til hvad.

opgaven lyder på : en lret linie L  går igennem punktet (3,5). L er vinkelret på linien m med ligningen 2x+3y-4=0

a) bestem ligningen for L.

b) beregn arealet af den trekant, der er bestemt for koordinatsystemets begyndelsespunkt O og L's skæringspunkter med koordinatsystemets akser. ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2010 af NejTilSvampe

 for to "ortogonale", som betyder vinkelrette, rettelinier gælder der at produktet af deres hældningskoefficient er -1.

Så hvis L(x) = ax +b  så er  a*2 = -1 => a = ??   dernæst bruger du punktet (3,5) til at finde b.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. juni 2010 af XiphiasFO (Slettet)

brug hellere denne formel:

a(x-x0)+b(y-y0) = 0                           , hvor (a,b) er normalvektor på linjen og (x0 , y0) er et punkt på linien.

linien m har ligningen 2x+3y-4 = 0   , det vil sige dens normalvektor er nm(2,3).

For at linien L skal være vinkelret på m, så må du finde tværvektoren for nm, som er lig med linien L's retningsvektor rL

Tværvektoren ^nm= rL = (-b,a) --> rL(-3,2)

Så er bare at sætte ind og regne parenteserne ud:

-3(x-3)+2(y-5) = 0

2)

Find skæringspunkterne med koordinatsystemets akser ved at at bruge x=0 og y=0

Du finder sk.p. til 2.aksen ved at sætte x=0 i ligningen og isolere y.

Du finder sk.p. til 1. aksen ved at sætte y=0 i ligningen og isolere x.

Dernæst bruger du formlen:

A = |det (a,b)| / 2        , hvor a og b er de vektorer der udspænder parallelogrammet. Husk at dividere med 2 fordi du kun skal finde arealet af trekanten.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2010 af mette48 (Slettet)

m:  2x+3y-4=0 ⇒y=-2/3x+4/3         am=-2/3

l:    al=-1/am = 3/2

l går gennem (3,5), som indsættes i y=alx+b

5=(3/2)*3+b   ⇒  b=5-9/2 =1/2

l: y=3/2x+1/2

skæring med x-aksen Y=0 ⇒ 0=3/2x+1/2 find x

skæring med y-aksen i b ⇒ y=1/2


Skriv et svar til: bestem en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.