Matematik

HJÆLP

01. juni 2010 af Gliop (Slettet)

År                           1999   2000   2001   2002   2003   2004   2005   2006
Solenergi (MW)       7     11,7    15,6     22,6     32,8   49,4     68,9    116,4

Tabellen viser for hvert af årene 1999-2006 mængden af udvundet solenergi i Spanien. I en model antages det, at den udvundne solenergi P (målt i MW) som funktion af tiden t (målt i år efter 1999) med tilnærmelse kan beskrives ved sammenhængen.
 

P=p0•at

Hvor, P0 og a er tal.


a) Benyt tabellens data til at bestemme tallene P0 og a.


b) Benyt modellen til at forudsige mængden af udvundet solenergi i Spanien i år 2008
samt til at forudsige, hvornår udvindingen af solenergi i Spanien overstiger 400 MW.

Jeg vil meget gerne have hjælp til denne opgave..!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2010 af Crazyguitarman (Slettet)

Det er en eksponentiel funktion. y = b*ax

x=t
b=P0
a=a

Så skal du skrive det ind i listerne på din lommeregner (husk at år 1999 = 0..  2000 = 1..  2001=2.. osv. fordi det er år efter 1999) og så lave eksponentiel regression, så spytter den de to tal ud du skal bruge. Det kan også være relevant at skrive forklaringsgraden (r2), jo tættere den er på 1, jo "bedre" er funktionen. 

I opgave b skal du bruge den funktion du har fået af regressionen. der sætter du t = 8, og noterer svaret.
i anden del af opgave b skal du finde t når P = 400. Den ville jeg bare solve.

Ellers er formlen vidst nok. t = ln(P/P0)/ln(a)
men du må ikke hænge mig op på det, du kan eventuelt tjekke om det passer.


Skriv et svar til: HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.