Matematik

Hvordan bestemmer man b i en lineær funktion?

05. juni 2010 af spir (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. jeg skal op i matematik til eksamen og sidder med en opgave jeg ikke kan finde ud af. håber nogen vil hjælpe mig.

Bestem ligningen for den lineære sammenhæng hvis graf går gennem punkterne (2,1) og (5,7).

- jeg kender formlerne for at udregne a og b, men kan ikke huske hvordan man bestemmer b ved hjælp af formlen:
b = y1 - ax1.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. juni 2010 af Sixmax (Slettet)

Det er en meget simpel tilgang til problemet:

Først bestemmer du hældningskoefficienten "a" vha af formlen :

a = (y2-y1) / (x2-x1) - som er de punkter du har fået opgivet.

Dernæst indsætter du i formlen, som du selv har skrevet op.

Der kan du bare vælge et af punkterne, så f.eks. (x1,y1) = (2,1)


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. juni 2010 af Sixmax (Slettet)

a = (y2-y1) / (x2-x1) = (7-1) / (5-2) = 6/3 = 2

y = ax + b <=> b = y - ax <=> b = 1 - 2*2 = -3

Dvs. y = 2x - 3


Svar #3
06. juni 2010 af spir (Slettet)

mange tak for hjælpen ;) 


Svar #4
08. juni 2010 af spir (Slettet)

y = ax + b <=> b = y - ax <=> b = 1 - 2*2 = -3

I den udregning ovenover, ganger du til sidst med 2, hvorfor det?

b = 1 - 2*2 = -3
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2010 af Sixmax (Slettet)

#4 Det er fordi du kender a, du lige har beregnet til a = 2. Derefter vælger du et punkt som du ved  ligger på linien, og der har du jo (2,1) fra selve opgaven. Du kunne også have valgt det andet punkt (5,7). Der erstatter du i ligningen med x = 2 og y = 1 (eller x = 5 og y = 7 med det andet punkt). Derfor:

b = y - a*x <=> b = 1 - 2*2 = -3

eller

b = y - a*x <=> b = 7 - 5*2 = -3

Forstår du nu? Ellers så bare spørg løs.


Svar #6
10. juni 2010 af spir (Slettet)

nårh ja, okay. mange tak! (;


Skriv et svar til: Hvordan bestemmer man b i en lineær funktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.