Fysik

Stjerners udvikling

07. juni 2010 af Silkesilke (Slettet)

Er der nogle der kan forklare stjernes udvikling mht. de fire faser de gennemløber?

Kontraktionsfase, hovedseriefase, kæmpestjernefase, slutfase?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2010 af malene1991 (Slettet)

Ikke præcist - men her er hvad der står i mine noter om emnet:

Stjerner lyser pga fusion i kerne (som solen). Lette --> tunge stoffer.
Når lette stoffer er brugt op (fx brint) svulmer stjerne op: rød kæmpe.
Stjernen dør:
- hvid dværg - størrelse som jorden, masse som solen (lette stjerner )
- Supernova-eksplosion. Stjernens yderste lag skydes væk, radioaktive stoffer opstår - danner nye stjerner. Neutronstjerne tilbage radius 10 km. (Superkæmper som Betelgeuse)
? Kan være så kraftig at stjernens indre presses sammen til et punktum. Tyngdekraft så stor at end ikke lys kan passere (sort hul).
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. juni 2010 af hippo746 (Slettet)

Kontraktion er når en gassky trækker sig sammen og muliggør stjernedannelse.

I stjernens aktive alder, siges den at være i hovedseriefasen, hvor den stille og roligt brænder hydrogen til helium. Solen befinder sig netop nu i denne fase og vil fortsætte der de næste 4-5 milliarder år. Derefter vil den blive til en rød kæmpestjerne, som Aldebaran.

Under stjernens udvikling omdannes brint til helium og tungere grundstoffer, under den energiudviklende fusions-proces. De dannede grundstoffer koncentreres i midten af stjernen, og når brinten er brugt op inde i midten af stjernen bevæger forbrændingszonen sig udad og bliver til en skal-kilde. Denne opdeling af en stjerne med en tung kerne og en opvarmende skal-kilde forårsager at stjernens ydre lag begynder at svulme op og køles af, og den 'røde kæmpestjerne' dannes.

Efterhånden som stjernen vokser i størrelse øges massetabet fra de ydre lag. Når stjernen til sidst når enden af dette kæmpestadium udvikles den hurtigt under kraftigt massetab, kernen trækker sig sammen, og i de fleste tilfælde mistes al masse undtagen omtrent en halv solmasse inde i kernen. Denne meget varme stjerne-rest har ingen egne kerne-energiprocesser og trækker sig blot sammen derefter, i meget lang tid.
 

Når energiproduktionen standser kan stjernen ikke længere opretholde hydrostatisk ligevægt, og kollapser derfor under sin egen gravitation. Afhængig af hvilken masse stjernen havde før kollapset, bliver stjernen til:

•En hvid dværg (det bliver vores sol til)
•En neutronstjerne
•Et sort hul

:o)


Skriv et svar til: Stjerners udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.