Matematik

f(x)=b*a^x

07. juni 2010 af Laughian (Slettet)

Hej :)

Tjek følgende:

 https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=406539

I ovenstående bliver der i starten sagt at f(x) bliver sat til f(x)1 fordi den er således på en almindelig 2.akse..

Kan dette forklares nærmere?

På forhånd tak!


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. juni 2010 af AMelev

Det bliver måske lidt unødigt kringlet. Jeg tror, der menes, at f(x)1 :=log(f(x), men problemet kan omgås.

At afsætte log(t) på en almindelig akse giver præcis samme resultat som at afsætte t på en logaritmisk akse.

Hvis altså Log(y) er en linær funktion af x (eksponentiel vækst), giver (x,Log(y)) en ret linje i et almindeligt koordinatsystem, og dermed giver (x,y) en ret linje i et enkeltlog. koordinatsystem.

Hvis derimod Log(y) er en linær funktion af Log(x) (potensvækst), giver (Log(x),Log(y)) en ret linje i et almindeligt koordinatsystem, og dermed giver (x,y) en ret linje i et dobbeltlog. koordinatsystem.

f(x)=b·ax ⇔ log(f(x))=log(b·ax)  ⇔ log(f(x))=log(b)+log(ax)  ⇔ log(f(x))=x·log(a)+log(b) 
a og b er konstanter, så det er log(a) og log(b) også. Ved "barnedåb" c := log(a) og d := log(b) fås log(f(x) = c·x + b, altså et lineært udtryk med d = log(b) som værdien i 0 og hældningskoefficient c = log(a).

(x,log(f(x)) giver altså en ret linje i et almindeligt koordinatsystem og (x,f(x) dermed en ret linje i et enkeltlog. koordinatsystem.


Svar #2
07. juni 2010 af Laughian (Slettet)

 Hej igen..

Tusind tak, jeg må sige at det hjalp :)


Skriv et svar til: f(x)=b*a^x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.