Matematik

Kan man aflæse a på en graf?

07. juni 2010 af nonoo (Slettet) - Niveau: C-niveau

Heej alle...

Kan man aflæse a på en graf hvis det er en potensudvikling graf?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2010 af AMelev

Ja, det kan man faktisk, men kun hvis grafen er indtegnet på dobbeltlogaritmisk papir, hvor den er en retlinje, og det har I måske ikke arbejdet med.

a kan direkte måles med lineal som hældningskoefficienten af linjen. Find to punkter på linjen - så langt fra hinanden som muligt. Mål den vandrette x-afstand og den lodrette y-afstand, så er a = y-afstand/x-afstand.

Ellers kan du aflæse f(0) = b og f(1) = b*a, så har du f(1)/f(0) = b*a/b = a


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2010 af bemil (Slettet)

citat: "Ellers kan du aflæse f(0) = b og f(1) = b*a, så har du f(1)/f(0) = b*a/b = a"

f(0) = b * 0a = 0 , men x kan ikke være 0 i en potensfunktion

f(1)= b * 1a = b

Det du har svaret på er måden man kan finde a i en linær funktion.

Man kan ikke aflæse a direkte uden at regne i en potensfunktion tegnet i et normalt koordinatsystem.

Men med to punkter går det forholdsvist let:

a = (log(y2) - log(y1)) / (log(x2) - log(x1))

Mvh Emil


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2010 af AMelev

UNDSKYLD - det har du ganske totalt og aldeles ret i - jeg var smuttet over i eksponentiel vækst.

f(1) = b ,og så er der ikke en direkte aflæsningsmetode uden om dobbeltlog. koordinatsystem - den metode gælder stadig.


Svar #4
07. juni 2010 af nonoo (Slettet)

Oka tak ...Så man ka ikke aflæse a direkte på grafen men kun ved hjælp af to støttepunkter?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2010 af AMelev

Nej ikke direkte fra en graf i alm. koordinatsystem.


Skriv et svar til: Kan man aflæse a på en graf?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.