Samfundsfag

Politik og ideologi i opbrud EKSAMEN PLS

07. juni 2010 af Milll (Slettet)

Hej allesammen, jeg sidder og laver et synopsis ud fra emnet: politik og ideologi i opbrud. Jeg vil bare lige vide om jeg er på den rette vej? og meget meget, gerne nogle ideer til underspørgsmål.

Problemformulering:
Hvad er baggrunden for, at partierne mister deres traditionelle vælgere, som de tidligere kunne regne med at de stemte på dem?
 

P.S spiller social differentiering, kulturelle mønstre, social mobilitet og samfundsforandring med ind i "politik og ideologi i opbrud"?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2010 af Mads1980 (Slettet)

Du har i hvertfald valgt et klassisk emne indenfor politologien.

Nu ved jeg ikke i hvilket omfang teorier skal indrages i den type opgave du skal skrive. Men hvis jeg var dig ville jeg bygge min opgave op i 3 dele (om punkterne skal falde i nedstående rækkefølge er ikke givent, en opgave kan bygges op på flere måder).

1.En teoretisk behandling af tidligere vælgeradfærd og partidannelse (Her vil Lipset og Rokkan teori kunne bruges.)

2. Teoretisk behandling af den nye vælgeradfærd (Rune Stubager og Jørgen Elkits teori kan her benyttes)

3. analyse og diskussion af kildemateriale der kan belyse den "nye" vælgeradfærd. Her vil du kunne koble din teoretiske indsigt på et konkret kildemateriale.


Svar #2
07. juni 2010 af Milll (Slettet)

hvad mener du præcis, hvad kunne min problemformulering så være?

Mit er:

Problemformulering:
Hvad er baggrunden for, at partierne mister deres traditionelle vælgere, som de tidligere kunne regne med at de stemte på dem?

Hvor mit problemstillinger er

1. Hvor kom vælgerne fra, og hvor gik de til (bilag 1)?
2. Hvilke faktorer kan forklare dette mønster (vælgervandring)?
osv.


Svar #3
07. juni 2010 af Milll (Slettet)

kan du ikke give mig en eksempel på problem formulering, altså udfra det emne du siger


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. juni 2010 af Mads1980 (Slettet)

Jeg mener at din problemformulering er fin, jeg har blot givet en vinkel til hvordan din opgave kunne struktureres. Din problemformulering ligger op til en analyse af en overgang i vælgeradfærd fra "før" til "nu". Her lyder det helt fornuft at kigge på om der før i tiden tegnede sig nogle klare sammenhæng mellem samfundsmæssige skillelinjer og vælgeradfærd (arbejdere stemte på Socialdemokratiet osv) I en sådan analyse vil du kunne bruge Lipset og Rokkans teori.

Dernæst vil det være oplagt at se på hvad der er årsag til ændring i vælgeradfærd og om vi stadig kan spore de sociale skillelinjer i vælgeradfærden (stemmer arbejdere f.eks stadig på socialdemokratiet i 2010?) Her vil du kunne bruge Rune Stubager og Jørgen Elkits teorier)

Så med andre ord fokuserer du på hvilke faktorer der er bestemmende når folk gå i stemmeboksen og vælger. Dette gør du ved at anlægge et historisk perspektiv hvor du analysere de faktorer der har ført til en ændring i vælgeradfærd.

Prøv at låne følgende på dit bibliotek eller igennem bibliotek.dk:

Rune Stubager "Ændrede skillelinjer siden 1960´erne?" i tidsskriftet Politica

Jørgen Elklit: Valg og Vælgeradfærd: Studier i dansk politik 

Disse tekster rammer lige ned i din problemstilling.


Svar #5
07. juni 2010 af Milll (Slettet)

Det kan jeg nemlig ikke, for jeg skal til eksamen imorgn, har du ikke nogle hjemmesider jeg kan læse de forskellige ting ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2010 af biqqu (Slettet)

det kan også skyldes at flere og flere partier går hen mod midten 


Svar #7
07. juni 2010 af Milll (Slettet)

forresten synes du, jeg skal komme ind på 4-partisystem, liberalisme, konservatisme og socialisme? oh hvordan kan jeg koble disse med dine ideer? plsss help :D jeg kan se du læser statskundskab :D


Svar #8
07. juni 2010 af Milll (Slettet)

#6 kan du ikke uddybe det lidt :D


Svar #9
07. juni 2010 af Milll (Slettet)

forresten kan jeg ikke bruge denne her problemstilling: 1. Hvor kom vælgerne fra, og hvor gik de til (bilag 1)? --> for den har jeg lavet ud fra givne bilag fra læreren, jeg har aflæst et tabel, hvor man kan se vælgervandringe fra folketingsvalg 2005 til folketingsvalg 2007?


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. juni 2010 af Mads1980 (Slettet)

Har du først fået din opgave i dag?

Kan forstå at du at du åbenbart har fået udleveret bilag, så er det naturligvis en rigtig god ide at benytte dem.

Her klokken 22.30 er det nok begrænset hvor kompleks og nuanceret din opgave kan blive - jeg var af det indtryk at det var en større opgave du havde god tid til.

Du kan godt bruge problemstillingen "Hvor kom vælgerne fra, og hvor gik de hen?". Du skal blot være opmærksom på at dette hurtigt kan blive meget redegørende. Se om du ikke kan finde noget fra jeres pensum du kan benytte.


Svar #11
07. juni 2010 af Milll (Slettet)

Mads, jeg kan jo stadig bruge din ideer, men jeg ved ikke hvordan jeg kan koble socialisme, konservatisme og liberalisme + fire - partisystem.. Forresten trækker det meget ned hvis man kun bruger 1 ud af 11 bilager (altså dem min lære har givet) synes bare ikke jeg kan bruge de ting min lære har givet mig, de handler allesammen næsten om værdipolitik og fordelingspolitik


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. juni 2010 af Mads1980 (Slettet)

Forresten trækker det meget ned hvis man kun bruger 1 ud af 11 bilager (altså dem min lære har givet) synes bare ikke jeg kan bruge de ting min lære har givet mig, de handler allesammen næsten om værdipolitik og fordelingspolitik

Det skal jeg ikke kunne sige, men hele ideen med at få bilag er formentlig at de skal benyttes i et eller andet omfang. Men som sagt så kender jeg ikke til de omstændigheder du går til eksamen under.

På nuværende tidspunkt kan jeg ikke hjælpe mere. klokken er ved at være sent og jeg har en lang dag i morgen. Men jeg vil råde dig til at kigge dine bilag igennem igen og se om der ikke er noget mere du kan bruge, Træk også på den viden og det pensum i har haft gennemgået i løbet af året, måske er det noget du kan bruge der for at komme lidt videre


Svar #13
07. juni 2010 af Milll (Slettet)

okay, men tusind tak for din hjælp


Skriv et svar til: Politik og ideologi i opbrud EKSAMEN PLS

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.