Dansk

Hunden af Kim Fupz - Perspektivering?

13. juni 2010 af MisterSkov - Niveau: 9. klasse

Hej, jeg har trukket Kim Fupz Aakeson noveller som fordybelsesområde og har valgt novellen Hunden som mit emne til min synopsis (FSA).
Jeg skal op i dansk eksamen engang her på fredag, og umiddelbart har jeg godt styr for novellens værdier og sådan.
Synes selv jeg har en god ide af hvad der egentlig foregår i novellen.

Menmenmen, jeg kan simpelthen ikke finde noget at rigtig perspektivere den her novelle til, hvilket jo er ret træls, siden det er der hvor mine lærer siger jeg kan score flest point!
Novellen er jo dybest set en monolog fra 10-12 årig knægt med massive selvværdsproblemer, og som er meget jaloux på Morens hund pga. den er hendes lille kæledægge, evigt og altid. Så er der noget med faderproblemer, morens evige skuffelse over sønnen and so on...

Og det kan jeg simpelthen ikke finde noget at perspektivere til, og slet ikke inden for Kim Fupz' noveller (som er det område hvor jeg helst skal kunne perspektivere til, med mindre der slet ikke er noget).

Så, jeg tænkte om der er nogen som har en god ide, til hvad jeg kan perspektivere Hunden til?
Nærmest alt ville hjælpe! Er godt nok på bar bund! :)
mhv. mikkel :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. juni 2010 af Ea Melissa

Hmm, nu ved jeg jo ikke hvad i ellers har læst af f.eks Kimp Fupz, da det jo er bedst at kunne perspektivere til noget af pensum :)

Men hvis i f.eks har læst "Tennis" af Kim Fupz, kunne den meget vel bruges som perspektivering.. For tænker på at:

Kim Fupz bruger meget fænomenet med " At hovedpersonen spejler sig".. Enten i mennesker så som folk på gaden, i et spejl osv. I novellen " Hunden" spejler hovedpersonen sig i hunden. Han misunder hunden idet at moren ligger alt opmærksomheden over på hunden, giver komplimenter til hunden og at det er den der får al kærligheden Altså.. Hovedpersonen prøver jo at gøre ligesom hunden, men får hele tiden afslag og bliver skældt ud, eller får den der: Du minder om din far.. Ergo - hovedpersonen ville ønske at det var ham der kunne erstatte hundens plads og at den slet ikke var der og ved det - (som jeg mener at historien ender med) kaster hunden over altanen - altså skader/dræber den.

I "Tennis"  har vi endnu en hovedperson som spejler sig - i "gulddrengen". Gulddrengen er denne rige dreng, som har tøjet og håret perfekt, som kan finde ud af tennis. Hovedpersonen prøver jo også at efterligne ham ved at gå i solarie og gå til frisøren, men hans forældre - især hans far, griner bare ad ham. Denne dreng vil tydeligvis også gerne være denne såkaldte "gulddreng", efterligner også ham og skader også noget - her er det dog kun en bil han ridser med en nøgle.

-Altså - i begge historier føler hovedpersonen at han ikke bliver værdsat nok, eller ikke er god nok og ønsker at erstatte denne person/hund, som tager al opmærksomheden :)

Håber at det kunne bruges til noget, og håber at jeg har husket rigtigt med historierne, da det er over et år siden jeg selv havde om dem ^^

Mvh Ea :)


Svar #2
17. juni 2010 af MisterSkov

Uhadada, tusinde tak Ea, det ligner virkelig noget jeg kan bruge! Dejligt velargumenteret ;)

Det eneste jeg lige kan se som måske er skævt, er at hvordan afspejler hovedpersonen i Tennis sig egentlig i Gulddrengen, når denne karakter jo først bliver introduceret helt til sidst?

Og desuden er der også det, at grunden til at han egentlig startede med det hele var jo fordi han kom til at snakke med hende pigen der spillede Tennis med sin far .

mhv. Mikkel :)

PS. er forresten enig med dig i at ham drengen nok smider fido udover altanen i 'Hunden', eller ihvertfald lader den selv smutte ned til mutti. Dejligt at du også fortolker slutningen til det, så er min egen mistanke alligevel ikke helt ubegrundet :P
 


Brugbart svar (4)

Svar #3
06. juni 2011 af ninarågård

 det er jo lidt svært at fortælle dig hvad du kan perspektivere til, når man ikke kender til jeres pensum.

Jeg har trukket "identitet og eksistens" og arbejder med en novelle af Naja Marie Aidt, der hedder "Ond i sulet". Jeg perspektiverer til hunden fordi der indgår meget midsundelse i begge noveller. Du kunne evt. gøre det samme, hvis denne novelle er opgivet :)


Brugbart svar (5)

Svar #4
11. maj 2012 af Damlaa

Hej. Jeg vil gerne spørger Misterskov hvor man kan finde novellen "hunden"?


Skriv et svar til: Hunden af Kim Fupz - Perspektivering?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.