Matematik

Logaritmer

15. juni 2010 af Bent12 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Alle

Skal til mundtlig matB eksamen snart og har fået et spørgsmål der lyder:

Logariter og eksponentialfunktioner

Der ønskes en gennemgang af logaritmer og logaritme funktionens graf.

Udled de tre regneregler for logaritmer

1 log(a*b) = log(a)+log(b)

2 log(a/b)= log(a)-log(b)

3 log(a^x) = x*log(a).

stikord: funktion, eksponentialfunktion, logaritme funktion, omvendt funktion og logaritme regneregler

Jeg er rigtig meget på bar bund med det hele, men mest med gennemgangen af logaritmer og grafen og stikordene (hvordan det kobles til eksponentialfunktionen. )


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2010 af mathon

  se evt.


Svar #2
15. juni 2010 af Bent12 (Slettet)

hej Mathon, først, tak for hjælpen, men jeg har svært ved at forstå meget af dit dokument, og jeg har også svært ved at forstå det der står i bogen. Måske kan du forklare det i ord, altså en gennemgang af logaritmer og grafen, hvis du altså har tid.

Jeg er ikke den skarpeste mht til logaritmer :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2010 af NejTilSvampe

1 . 

a = e^x , b = e^y => x = log(a)  ,  y = log(b)

log(e^x*e^y) = log(e^(x+y)) = x+y = log(a) + log(b)

2 . Er forholdsvis simpel hvis du kan bevise de to andre :P

log(a/b) = log(a*b-1)

log(a*b-1) = log(a) + log(b-1) = log(a) + (-1)*log(b) = log(a) - log(b)

3 . Ved jeg ikke hvordan du skal bevise, jeg troede lidt det var en definition af logaritmefunktionerne.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. juni 2010 af mathon

  logaritme-funktioner, λ(x), er

                             en afbildning af R+ på R
  således at,
                             λ(a•b) = λ(a) + λ(b)
  og
                             λ(1) = 0

                             λ(grundtallet) = λ(g) = 1
 


Svar #5
15. juni 2010 af Bent12 (Slettet)

λ forstår jeg ikke hvad er, er det ikke lambda, fra fysik?

R+ på R ved jeg heller ikke hvad du mener med :s


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. juni 2010 af mathon

det er mere fordi
                                  log(x) sædvanligvis er reserveret 10-tals-logaritmen,

                                  f(x) eller λ(x)


Svar #7
15. juni 2010 af Bent12 (Slettet)

så f(x) = λ(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. juni 2010 af mathon

                              λ(b•(a/b)) = λ(a) =  λ(b) + λ(a/b)
hvoraf
                              λ(a/b) = λ(a) - λ(b)
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. juni 2010 af mathon

  for n∈Z+:

                                                                 n faktorer                          n addender
                                              λ(an) = λ(a·a·a·............·a) = λ(a) + λ(a) + λ(a) + ................ + λ(a) = n·λ(a)
  hvoraf
                                              λ(an) = n·λ(a)

  logaritmefunktionerne
  defineres, så
  for x∈R+:
                                               λ(ax) = x·λ(a)
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. juni 2010 af mathon

  specifikt
                     kaldes logaritme-funktionen med grundtallet e
                     for den naturlige logaritme =  logarithem natural = ln(x)

                    kaldes logaritme-funktionen med grundtallet 10
                    for 10-tals-logaritmen = log(x)

                    ln(x) = ln(10)•log(x)

                    log(x) = (1/ln(10))•ln(x) = ln(x)/ln(10)

..........................

yderligere detaljer ses i svar #1


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. juni 2010 af AMelev

Sammenhængen mellem logaritmefunktioner og eksponentialfunktioner er, at de er hinandens omvendte (inverse).
Enhver eksponentialfunktion f(x) = ax (0<a<1 og a≠1) er monoton og dermed injektiv. Derfor har den en omvendt funktion og denne kaldes den tilsvarende logaritmefunktion g(x) = loga(x).
a^ og Loga "ophæver hinanden" lige som √ og ^2 "ophæver hinanden" , dvs. at Loga(ax) = x og aLoga(x) = x

Hvis grundtallet a = 10 har  f(x) = 10x den omvendte funktion Log10(x) = Log(x) (Titalslogaritmen)
Log(10x) = x og 10Log(x) = x

Hvis grundtallet a = e har  f(x) = ex den omvendte funktion Loge(x) = Ln(x) (Den naturlige logaritme)
Ln(ex) = x og eLn(x) = x

Hvis grundtallet a = 2 har  f(x) = 2x den omvendte funktion Log2(x) (Totalslogaritmen) osv.
Log2(2x) = x og 2Log2(x) = x
Af alle disse logaritmer, benyttes i praksis kun Ln og Log.

Se evt. vedhæftede oversigt.


Skriv et svar til: Logaritmer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.