Matematik

Hjælp

16. juni 2010 af Bent12 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Halløjsa.

Jeg skal til mundtlig matB eksamen snart, og jeg har brug for hjælp til følgende ting
 

Logaritmer

Der ønskes en gennemgang af logaritmer og logaritmefunktionens graf

Udled de tre regneregler for logaritmer.

Potens funktionen

Koefficienternes betydning for grafens udseende

Vis at hvis x-værdien vokser med en faktor k så vil funktion vokse med en faktor k^a

Den rette linie og tangenter

Der ønskes en gennemgang af det approksimerede førstegradspolynomium

Differentialregning

Der ønskes en gennemgang af differentialregning

Sandsynlighed og tests

Du skal redegøre for begreberne observation, forventning, x^2 (chi^2)- teststørrelsen og x^2(chi^2) fordelingen

Du skal redegøre for begrebet hypoteser, signifikans og fejl af type 1 og 2

Sandsynlighedsberegning

Du skal redegøre for begreberne sandsynlighedsfelt

Du skal redegøre for binomialkoefficienten K(n,r) = n! / ( (n-r) ! *r!)

Du skal redegøre for binomialfordelingen

Deskriptiv statistik

Du skal redegøre for statiske deskriptorer (fx typetal, median, hyppighed, middelværdi, frekvens, kummeleret frekvens, kvartiler og fraktiler)

Du skal redegøre for grafiske repræsentationer af ikke-grupperede og grupperede observationer og tolkninger heraf (fx pindediagram, trappediagram histogram, sumkurve og boksplots).


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2010 af Booklover (Slettet)

Hvad med først at kigge i din bog? Har lige selv været oppe i mundt mat B ... og tog udgangspunkt i min bog, hvor alt jo egentlig står ... hvis du derimod ikke forstår emnerne, jamen så er jeg (+ andre herinde) villige til at hjælpe dig med ... men vi kan jo ligesom ikke bare give dig alle dispositionerne færdiglavede ...


Svar #2
16. juni 2010 af Bent12 (Slettet)

Nej okay.. jeg har svært ved at forstå det meste omkring logaritmer, og hvordan de udledes pga deres særprægede regneregler

Jeg kan ikke finde et entydigt svar på, hvorledes koefficienterne præger potensfunktionens graf,

Vis at hvis x-værdien vokser med en faktor k så vil funktion vokse med en faktor k^a kan jeg slet ikke finde noget om,

approksimerede førstegradspolynomium har jeg svært ved at forstå hvad er, og hvordan jeg skal gennemgå det

Gennemgang af differentialregning ved jeg ikke hvad jeg skal komme ind på ? at dif. regning bl.a. bruges til monotoni undersøgelser?

alt med Chi^2 har jeg svært ved, signifikans og fejl af type 1 og 2 kender jeg ikke, ved ikke hvordan jeg skal redegøre for binomialfordelingen eller for binomialkoefficienten

Deskriptiv statistik ved jeg bare ikke hvordan jeg bør bygge op.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juni 2010 af Booklover (Slettet)

Okay :) Jamen, hvis du simpelthen ikke ved hvad det drejer sig om, så kan vi da sagtens hjælpe ;)

Nu har jeg ikke selv haft emnet logaritmer i mit pensum, så det kan jeg ikke helt hjælpe dig med ... ved kun at det er en gruppe af matematiske funktioner hvorunder bl.a. den naturlige log. funktion tilhører ....

Mht. potensfunktioner, så er y den afhængige variabel som er afhængig af den uafhængige variabel x. a er i forskriften et tegn på, om funktionen er henholdsvis voksende (a>0), aftagende (a<0) eller konstant (a=0). b angiver den værdi y har når x=1 (hvilket adskiller potensudviklinger fra linær eller eksponentielle udviklinger, hvor b er y-værdien når x=0). En anden særlig ting ved potensudviklinger er, at når x vokser/aftager med en bestemt procentdel, jamen så vokser/aftager y også med en bestemt procentdel  - eller omvendt. Det er netop dette der menes med, at når x fremskrives med k, så fremskrives y med ka. Du kan egentligt også her inddrage formlen 1 + r2 = (1 + r1)a, hvor a stammer fra forskriften og r2 er den relative tilvækst i y mens r1 er den relative tilvækst i x. Dvs., at du kan bruge denne formel til at bestemme den procentvise vækst i y når x fx vokser med 17%. Siger vi forskriften fx er f(x) = 12 * x0,654, jamen så svarer det til, at du isolerer r2 i formlen, så der kommer til at stå : r2 = (1 + 0,17)0,654 - 1. Og ganger du dette udtryk med 100, så får du den procentvise vækst for y :)

Prøv at tjekke: https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=69464

Differentialregning: hvad er en differentialbel funktion og en kontinuert funktion  Hvad er en differentialkvotient? Prøv evt. her at bevise, at når x går mod x0 i et koordinatsystem med en funktion f så går differneskvotienten/sekanten mod en grænseværdi/differentialkvotien i form af en tangent i punktet x0 (se evt. illustration for hvordan sekanten (den røde streg) går mod tangenten i punktet x0 her: http://akira.ruc.dk/~gud/euc03/matb/vejl/diff_anim1.gif ). Hvad siger differentialkvotienten noget om (hvis f'(x) er positiv, negativ eller 0)? Regneregler for differentialkvotient og differentialregning? Hvordan bruger man differentialregning til at bestemme monotoniforhold og lokale/globale ekstrema for en funktion? Hvordan kan monotibestemmelse bruges i forbindelse med otimering? Hvordan finder man ligningen for en tangent til en graf? Hvad er forholdet mellem integralregning og differentialregning?

Chi-testen vil jeg ikke begive mig ind på ... ikke en del af mit eget pensum selvom jeg ved hvad det drejer sig om ... men ikke et emne jeg er stærk i ....

Prøv evt: www.frividen.dk - suuuuper god!!!


Svar #4
16. juni 2010 af Bent12 (Slettet)

Tak for hjælpen:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juni 2010 af AMelev

Logaritmer se evt. vedhæftede

Potensfunktion: f(k·x) =f(x)·ka                    Indsæt i forskriften, regn efter og brug potensregler

Type 1 fejl i forbindelse med en hypotesetest er at forkaste en rigtig hypotese - populært sagt at dømme en uskyldig. Den risiko må ikke være for stor, så dens maksimum fastlægges af signifikansniveauet (normalt 5%).
Hvis du kaster med en terming 100 gange, vil du begynde at tvivle på terningen, hvis du kun får meget få 6'ere, men det er jo muligt, at du bare er uheldig.

Type 2 fejl er at acceptere en forkert hypotese - at frikende en skyldig

Jo lavere du sætter risikoen for type 1-fejl, jo større er risikoen for Type2-fejl. Og så skal man finde en balance (signifikansniveauet afspejler det)

Binomialfordelingen se www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. juni 2010 af AMelev

Jeg prøver lige at vedhæfte igen til Log

Poetensfunktioner: b = f(1) og jo større a, jo stejlere graf. a > 0 f er voks. a < 0 f er aft.
f(k·x) = f(x) ·ka  Indsæt i forskriften, regn ud og brug potensregler.

Approximerende 1. gradspolynomium = approximerende lineær funktion - den som har tangenten som graf, så
p(x) = f '(x0)(x-x0) + f(x0)


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. juni 2010 af AMelev

Deskriptiv statistik: Se evt. vedhæftede
 

Vedhæftet fil:Deskriptiv statistik.docx

Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.