Fysik

Rødforskydning

17. juni 2010 af Blueoil (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa..

Jeg har to bøger, og i dem begge står formlen:

v=z*c

Hvor c er lyset hastighed, v er en galakses fart.

Men i den ene bog står der, at formlen gælder, når z < 0,1 og i den anden z < 1

Hvad for en er rigtig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2010 af peter lind

De er begge rigtige; men z beregnes forskellige afhængig af hastigheden. Er hastigheden meget mindre end lyset kan man klare sig med den klassiske fysiks formel for z. Er hastigheden nær lyset skal man bruge den relativistiske formel.


Svar #2
17. juni 2010 af Blueoil (Slettet)

I begge bøger står der at:

z = Δy / y

Hvor y er lambda. Det er vel ikke nogen relativistisk formel?

Er det ikke 0,1 der så er rigtigt? Jeg tænker at begrænsningen må være strengest, når den ikke er relativistisk..


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2010 af peter lind

Z=Δλ/λ gælder kun med tilnærmelse i det relativistiske tilfælde.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. juni 2010 af peter lind

Her kan du se formlen for z http://en.wikipedia.org/wiki/Redshift


Svar #5
17. juni 2010 af Blueoil (Slettet)

Når der står z=Δλ / λ

er begrænsningen så 0,1 eller 1?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. juni 2010 af peter lind

0,1


Skriv et svar til: Rødforskydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.