Fysik

N.A. - Numerical Aperture

20. juni 2010 af BigDaddy89 (Slettet)

 Hej folkens.

Jeg skal til engelsk eksamen i morgen tidlig og er ved at få de sidste ting på plads som jeg skal fremlægge.

Jeg har valgt at fortælle om format-krigen mellem blu-ray og hd-dvd herunder hvad der er af fordele og ulemper ved de to formater.

Mange ting er der at få styr på (mht. fysikken) og dette mener jeg at have.

Dog synes jeg at "Numerical Aperture" er lidt indviklet.

Blu-ray har en N.A. på 0,85 og HD-DVD har en N.A. på 0,65

Det siges at jo højere N.A. er på jo bedre, men jeg forstår ikke helt sammenhængen.. Synes det virker meget abstrakt.

Har set på denne tutorial, men ja, har brug for en dansk forståelse..  http://www.microscopyu.com/tutorials/java/imageformation/airyna/index.html

Håber I har tid og lyst til at hjælpe mig?

På forhånd tak!

Kærligst, Kenn Nielsen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2010 af TorbenA (Slettet)

I følge

http://www.isa.au.dk/dansk/KvantArtikel-XM.pdf

er den numeriske apertur N.A.  =  ½*d/f  =  ½ * linsediameteren / brændvidden.

Dvs. stor N.A. betyder stor diameter og lille brændvidde. Altså en stor max-vinkel for det lys, der kommer ind. En N.A. på 0,85 betyder, at diameteren er 2*85% = 170% af brændvidden. Jeg kan ikke rigtig se, hvorfor en stor N.A. skulle være en fordel; men måske du kan nu? :-)

Det skulle give mulighed for at se finere detaljer.


Skriv et svar til: N.A. - Numerical Aperture

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.