Matematik

differentialregning og væksthastighed

21. juni 2010 af chrissenthu (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle,

jeg skal i morgen op til eksamen og har et mindre probelm med dette spørgsmål. Håber der er nogen som der kan hjælpe :)

gør rede for begrebet væksthastighed

beskriv modeller hvor differentailregning benyttes til bestemmelse af væksthastigheden

anden anvendelse af differentialregning kan inddrages


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Nu er væksthastighed mange ting, det afhænger af hvilke enheder, der bruges. Hvis et legemes position kan beskrives ved en funktion S(t), så er hastigheden dS/dt (i meter pr. sekund). Hvis det er en cellekultur, der vokser eksponentielt, og den er beskrevet ved en formel f(t), så er væksthastigheden (i antal individer pr. tidsenhed) df(t)/dt. Antallet af mennesker på kloden til tiden t er et sådan eksempel, antallet vokser eksponentielt. (med mere og mere fart på, så at sige). Det samme gør udledningen af drivhusgasser, hvis vi ikke gør noget for at standse det. Isen på polerne smelter også eksponentielt, hvilket kan få katastrofale konsekvenser.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. juni 2010 af mathon

       se
       peecee.dk/upload/view/253361

lineær:
                                 dy/dx = a

eksponentiel:
                                 dy/dx = ln(a)·y
                                 
                                  y ' / y = ln(a)

potensiel:
                                  dy/dx = (a/x)·y

                                  (x/y)·y ' = a
 

                      


Skriv et svar til: differentialregning og væksthastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.