Matematik
lineær algebra
20. marts 2005 af
Jonathan (Slettet)
Hej
Opgaven lyder som følger:
Suppose CA=In (nxn identity matrix)
show that Ax=0 has only the trivial solution
På forhånd tak
Jonathan
Opgaven lyder som følger:
Suppose CA=In (nxn identity matrix)
show that Ax=0 has only the trivial solution
På forhånd tak
Jonathan
Svar #2
21. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
Jonathan:
Riquelme har ret. Da CA = I, er C den inverse matrix til A; C = A^(-1). Endvidere har vi, at
C(Ax) = (CA)x
idet matrixmultiplikation er associativ. Så
(CA)x = Ix = x = C*0 = 0
og ligningen Ax = 0 har derfor kun den trivielle løsning.
//Singularity
Riquelme har ret. Da CA = I, er C den inverse matrix til A; C = A^(-1). Endvidere har vi, at
C(Ax) = (CA)x
idet matrixmultiplikation er associativ. Så
(CA)x = Ix = x = C*0 = 0
og ligningen Ax = 0 har derfor kun den trivielle løsning.
//Singularity
Svar #3
22. marts 2005 af toohey (Slettet)
hmm er der ikke noget med, at C er invers til A hvis og kun hvis
CA=I OG AC=I, eller hvad?
CA=I OG AC=I, eller hvad?
Svar #4
22. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
#3: Jo, ganske rigtigt, men der er en kommutativitetsegenskab som sikrer, at CA = I hviss AC = I, altså at en venstreinvers til A automatisk er en to-sidet invers til A. Derfor er CA = I ækvivalent med, at C er den inverse til A.
Vi kan uden indskrænkning antage, at AC = I og vise, at CA = I (det omvendte udsagn fås ved ombytning af A og C).
Da AC = I, har ligningssystemet Ax = b en løsning for enhver b E R^n; x = Cb er en løsning;
A(Cb) = (AC)b = Ib = b
Det betyder, at A er rækkeækvivalent med identitetsmatricen I. Derfor eksisterer en følge af elementærmatricer E1, E2, ... , Ek, så
(Ek*...*E2*E1)A = I
Da matrixmultiplikation er associativ, har vi
(Ek*...*E2*E1)*(AC) = (Ek*...*E2*E1*A)C
og da AC = I og (Ek*...*E2*E1)A = I, følger det, at
(Ek*...*E2*E1)*(AC) =
(Ek*...*E2*E1)*I =
Ek*...*E2*E1
og
(Ek*...*E2*E1*A)C = I*C = C
Heraf ses, at
Ek*...*E2*E1 = C, så CA = I, som ønsket.
//Singularity
Vi kan uden indskrænkning antage, at AC = I og vise, at CA = I (det omvendte udsagn fås ved ombytning af A og C).
Da AC = I, har ligningssystemet Ax = b en løsning for enhver b E R^n; x = Cb er en løsning;
A(Cb) = (AC)b = Ib = b
Det betyder, at A er rækkeækvivalent med identitetsmatricen I. Derfor eksisterer en følge af elementærmatricer E1, E2, ... , Ek, så
(Ek*...*E2*E1)A = I
Da matrixmultiplikation er associativ, har vi
(Ek*...*E2*E1)*(AC) = (Ek*...*E2*E1*A)C
og da AC = I og (Ek*...*E2*E1)A = I, følger det, at
(Ek*...*E2*E1)*(AC) =
(Ek*...*E2*E1)*I =
Ek*...*E2*E1
og
(Ek*...*E2*E1*A)C = I*C = C
Heraf ses, at
Ek*...*E2*E1 = C, så CA = I, som ønsket.
//Singularity
Skriv et svar til: lineær algebra
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
