Matematik

Split dx/dy

08. juli 2010 af tumle1984 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Når man i fysik løser mange problemer, bruger man tit det at splitte et udtryk som dy/dx. Men matematikken siger jo at det kan vi ikke bare gøre, men hvordan ser man hvornår man må og hvornår man ikke må splitte udtrykket?

//Rasmus


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juli 2010 af mathon

           ...præciser spørgsmålet


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juli 2010 af Duffy

Ved separation af de variable inden for integralregningen...


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juli 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Den formelle forklaring er, at vi går ud fra Newtonkvotienten Δy/Δx. Så er dy/dx grænseværdien af den brøk, og det er ikke nogen brøk, som du ganske rigtigt påpeger. Jeg var ærligt talt også selv lidt småsur over, at man sådan kottede den midt over, når det lige passede i ens kram. 

Det man gør, er at man betragter dx som en ny uafhængig variabel, og så definerer vi en ny afhængig variabel dy (differentialet af y) som en funktion af x og dx således dy=(dy/dx)dx=f'(x)dx. For eksempel funktionen y=x3 giver dy=3x2dx, som betyder det samme som dy/dx=3x2. Bemærk først, at der her er tale om en definition. Dem vil du ofte støde på. Det er så bekvemt lige at definere noget, når der er brug for det.. Den måde at betragte det på er nyttig, når vi skal behandle integraler. 


Skriv et svar til: Split dx/dy

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.