Fysik

middeltal og spredning

21. marts 2005 af Liv2004 (Slettet)
Hej:
Jeg vil lige spørge om der er nogen som kan hjælpe mig med dette.

Bestem middeltallet og spredningen ud fra disse tal:

X – kumuleret
65-2
68-6
71-9
74-18
77-28
80-40
83-58
86-71
89-81
92-89
95-95
97-100

Aflæst fra grafen.
Middeltallet = 82
Spredning = 8


Jeg har tegnet grafen og bestemt middeltallet og spredningen men er der en måde man kan regne det ud på.
Middeltallet = 82
Spredning = 8

På forhånd tak
Med venlig hilsen
Liv Rasmusen:

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2005 af gah (Slettet)

Hvis du skal udregne en spredning for en stikprøve kræver det kendskab til værdierne.

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. marts 2005 af iB (Slettet)

#0
_
x = SUM(x_i/n)
_
s^2 = SUM(x_i - x)^2/(n-1))

Er det disse formler du tænker på?

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. marts 2005 af iB (Slettet)

Hov!
I ligningen sor s^2 skulle stregen være over x...

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts 2005 af frodo (Slettet)

#0: Hvis du med sikkerhed ved, at den stokastiske variabel, ikke antager andre værdier, end de der er nævnt, ville jeg udregne sandsynligheden for hver værdi af X, og da bruge den normale formel. (kender ikke umiddelbart de, der nævnes i #2/3).

Du har da P(X=t) og t..

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

#1: Måske skulle du lige læse det første indlæg én gang til. Det er netop observationerne, som står i første kolonne, og den kumulerede sandsynlighed (i %) fremgår af anden kolonne.

Liv:
Lad os sige, at vi har foretaget n målinger: x1,x2,....,xn.

Her er en kort vejledning til, hvorledes man håndterer estimation af middelværdi, varians og spredning på en observationsrække omfattende n observationer.

f = n-1 er antallet af frihedsgrader

Man laver først nogle såkaldte standardberegninger;

S: Sum
USS: Uncorrected Sum of Squares
SSD: Sum of Squares of Deviations

Formelt ser det således ud;

S = x1 + x2 + ... + xn
USS = (x1)^2 + (x2)^2 + ... + (xn)^2
SSD = USS - (S^2)/n

og ud fra disse estimerer man middelværdien

my = S/n

variansen

s^2 = SSD/f

og spredningen

s = sqrt(s^2)

Hvis man har mange observationer, er det i praksis alt for tidskrævende at udføre beregningerne i hånden. Simple statistikprogrammer kan let håndtere beregningerne, når man har indtastet observationerne. Med en TI-83-grafregner kan observationerne lagres i listen L1, og med kommandosekvensen

[STAT] ; CALC ; 1-Var Stats; [2nd] ; [1] ; [ENTER]

foretager grafregneren en sådan statistisk behandling af dataene. Med de konkrete data fra dit indlæg får man følgende output fra grafregneren;

x-bar = 81.41666667 [my]
'Sigma'x = 977 [S]
'Sigma'x^2 = 80799 [USS]
Sx = 10.68097998 [spredning, s]
'sigma'x = 10.22625977
n = 12 [antal observationer]
minX = 65 [minimum blandt observationer]
Q1 = 72.5 [nedre kvartil, 25%-fraktil]
Med = 81.5 [median, 50%-fraktil]
Q3 = 90.5 [øvre kvartil, 75%-fraktil]
maxX = 97 [maksimum blandt observationer]

Jeg mener, at 'sigma'x betegner en spredning udregnet efter en anden formel. Den er dog ikke væsentlig her.

Bemærk, at variansen ikke angives. Den kan dog let beregnes som kvadratet på spredningen (Sx).

//Singularity

Skriv et svar til: middeltal og spredning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.