Matematik

Bestem Koordinatsættet.

14. juli 2010 af wos12 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej .. Jeg kan ikke komme videre pga dette spørgsmål:

En linje l har ligningen

L: x+3y=-3

Bestem koordinatsættet til det punkt P på linjen L som har den korteste afstand til punktet (2,2)

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. juli 2010 af mathon

linjen
              L:  y = -(1/3)x - 1       har hældningskoefficient  a1 = -(1/3)

linjen    m: gennem (2,2) vinkelret på L har hældningskoefficient a2 = 3
og
dermed ligningen

              m:  y = 3x + b   gennem (2,2)
                     2 = 3·2 + b
                     b = -4
dvs

              m:  y = 3x - 4

skæringen mellem L og m er det punkt, du søger


 


Svar #2
14. juli 2010 af wos12 (Slettet)

Vil det sige at det bestemte koordinatsæt er m= y=3x-4?

Er det fint, hvis jeg også tegner det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juli 2010 af mathon

skæringspunktet, S, kræver identiske koordinater
og dermed identisk 2. koordinat

hvoraf
                               -(1/3)x - 1 =  y = 3x - 4
dvs
                                -(1/3)x - 1 = 3x - 4                                             multiplicer med -3
 
                                  x + 3 = -9x + 12                                               adder 9x

                                 10x + 3 = 12                                                     subtraher 3

                                 10x = 9                                                             divider med 10

                                  x = 0.9                                                             som indsat i L's ligning x+3y=-3

giver
                                  0.9 + 3y = -3                                                   divider med 3
                                  0.3 + y = -1                                                     subtraher 0,3
                                  y = -1.3

hvoraf
                                 S = (0.9 ; -1.3)


 

                      
                               
       
 


Skriv et svar til: Bestem Koordinatsættet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.