Fysik

operatorer - kvantemekanik.

01. august 2010 af Epedersen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

<span style="font-size:7.5pt;font-family:Verdana; color:#26353F">Jeg har lidt problemer med fuldt at forstå dette emne fuldt ud. </o:p>

<span style="font-size:7.5pt;font-family:Verdana; color:#26353F">Jeg kender naturligvis godt teorien bag 'Commuting operators'<span style="font-size:7.5pt;font-family:Verdana; color:#26353F">, men  udregningerne er meget vanskelige, synes jeg. Jeg kludre i hvert fald altid  rundt i dem. 

<span style="font-size:7.5pt;font-family:Verdana; color:#26353F"> </o:p>

<span style="font-size:7.5pt;font-family:Verdana; color:#26353F">Lad os betragte x og p operatorerne. </o:p>

<span style="font-size:7.5pt;font-family:Verdana; color:#26353F"> </o:p>

<span style="font-size:7.5pt;font-family:Verdana; color:#26353F">Hvordan viser jeg så, at [x, p]≠0</o:p>

<span style="font-size:7.5pt;font-family:Verdana; color:#26353F"> </o:p>

<span style="font-size:7.5pt;font-family:Verdana; color:#26353F">Det er som sagt kun udregningerne, jeg bøvler med. Hvis der var nogle kloge hoveder, der visse vise de enkelte skridt, ville jeg blive meget glad.</o:p>

 

 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvordan er x og p givet som operatorer? Prøv at benytte det.

Eventuelt kan du bruge definitionen på operatorer til at sige, at:

[x,p] = xp - px og derefter indsætte definitionen på de to operatorer og indse, at det er forskelligt fra nul.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. august 2010 af Golliat (Slettet)

Fantastisk at denne tråd skulle komme! Jeg sidder netop og grubler over samme problem, og  jeg kan heller ikke finde hoved i de udledninger. Så jeg hopper lige på tråden. 

#1 Det er jo let at stille op. (tilgiv mig de manglende "hatte")

x=x

p=(h/i)(d/dx)

[x,p]=xp-px=x(h/i)(d/dx)-(h/i)(d/dx)x

 hvor h er den reducerede plancks konstant.

Hvordan er regnereglerne for operatorer? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#2: Dem behøver man sådan set ikke rigtigt bekymre sig om, sålænge man ved, at operatorer generelt ikke kommuterer. Det er det den kvantemekaniske kommutator er med til at vise for impuls- og stedoperatoren i dette tilfælde.

Operatorer er ikke nemme at regne med, men hold tungen lige i munden og sørg for ikke at komme til at bytte om på to eller flere operatorer i et udtryk, og så skal man nok få det ind under huden med tiden!

Du har nu:

x*(h/i) * d/dx - (h/i)(d/dx)x

Det sidste led kan du regne videre på.

d/dx (x) = 1, så tilbage har du.....?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. august 2010 af Golliat (Slettet)

 Af det sidste led bliver der jo kun (h/i) tilbage. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. august 2010 af Golliat (Slettet)

 Men hvordan slipper jeg af med d/dx i første led?


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#4: Helt rigtigt.

#5: Det gør du heller ikke. Det er heller ikke meningen - du skal bare indse, at hvad du har tilbage er forskellig fra nul.


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. august 2010 af Golliat (Slettet)

 Hvis jeg nu ønskede at udregne <span style="color:black; mso-bidi-font-weight:bold">kommutatoren eksplicit, er resultatet jo ikke særligt pænt. 

</o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#7: Well, nej. Det er det ikke.

I din opgave er det dog nok blot at vise, at kommutatoren ikke bliver 0.


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. august 2010 af Golliat (Slettet)

 Jeg går ikke ud fra at overstående vil give fulde point, i en skriftlig eksamen på AU eller KU.

 </o:p>Nu ved jeg jo at [x,p]= ih

 </o:p>Derfor var jeg interesseret i af slippe af med d/dx.  Jeg kan på ingen måde gennemskue, hvordan jeg kan komme frem til det resultat. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#9: Tja, om det giver fulde point eller ej må du jo tage op med din forelæser.

En anden metode til at komme videre, hvis man ikke har helt styr på operatormatematikken er at bruge din kommutator på en testfunkltion.

Så du beregner:

[x,p]f(x)

og regner derudaf.

[x,p]f(x) = x*(h/i)*(d/dx) (f(x)) - (h/i)*d/dx* (x*f(x)) = ....

Til sidst ender du med et udtryk, hvor du kan sætte f(x) udenfor parantes og principielt dividere igennem med den, så du ender med den rene kommutatorrelation.


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. august 2010 af Golliat (Slettet)

 Jeg har endnu ikke haft kurset kvantemekanik, så der er ikke tale om nogen egentlig opgave. Jeg har blot skimmet emnet her i sommer, og har forgæves forsøgt selv at gennemføre din sidste udregning.  Den er sådan set den jeg er mest interesseret i. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#11: Hvor springer kæden af? Prøv at opskrive dine mellemregninger.


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. januar 2012 af stormp (Slettet)

hvad nu hvis man skal beregne kommutatoren [2*sin(2x), p] 

og p = -i * hbar * d/dx 

Håber at der er en som vil hjælpe :) 


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. januar 2012 af Jerslev (Slettet)

#13: Sæt den op som:

[2sin(2x),p] = 2sin(2x)*p - p*2sin(2x) = ....

Indsæt din impulsoperator og regn videre.


Skriv et svar til: operatorer - kvantemekanik.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.