Fysik

hvor meget synker træklodsen

14. august 2010 af rnadal (Slettet) - Niveau: A-niveau

en træklods med målene

længde = 8,6 cm

bredde = 7,0 cm

højde = 5,6 cm

masse = 161 gram

klodsen lægges i en skål med vand, hvor meget synker den så??

kan jeg få hjælp ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2010 af mette48 (Slettet)

Da træklodsens masse er 161 g fortrænger den 161 cm3 vand

Den vil formentlig vende sig med fladen på 7x8,6 cm2 op-og ned

h*7*8,6=161

h=161/(7*8,6)

den synker 2,7 cm ned i vandet


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. august 2010 af mathon

for et legeme, der flyder på en væske
gælder
                         opdriften = tyngden af den fortrængte væskemængde = tyngden af legemet


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. august 2010 af mathon

                             

                                        Vunder·(103 kg/m3)·g = m·g                                  divider med g

                                         Vunder·(103 kg/m3) = m

                                         Vunder·(103 kg/m3) = (0,161 kg)

                                          Vunder = 0,161·10-3 m3 = 161 cm3

                                          d·L·b = 161 cm3

                                          d·(8,6 cm)·(7,0 cm) = 161 cm3

                                          d = (161 cm3) / ((8,6·7,0 cm2) = 2,67442 cm

.......................

   d = dybden


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. august 2010 af TwoStates (Slettet)

# mette48

Vægten af et objekt har ikke noget med hvor meget den fortrænger :)

En 100 kg træklods på 1 m2 fortrænger det samme som en træklods på 10 g som er 1 m2 også.


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. august 2010 af TorbenA (Slettet)

Kære TwoStates

Hvad mener du? 100 kg fortrænger 100 liter vand, og 10 g fortrænger 10 milliliter (forudsat, at de flyder). Det er dog en forskel.

Den tunge vil da også synke dybere ned (10 cm i stedet for 10 mikrometer, når fladen er 1m2).

Prøv selv!


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. august 2010 af mette48 (Slettet)

Vægten er et gammelt begreb, der svarer til det vi i dag kalder tyngden. Jeg har ikke brugt udtrykket vægt, så jeg forstår ikke din kommentar.

Jeg er godt klar over at jeg snød for en omstendig forklaring om Arkimedes lov som mathon skriver i #2

tyngden af den fortrængte væskemængde = tyngden af legemet

massefylde for vand=1000kg/m3=1g/cm3

dcm*7cm*8,6cm*1g/cm3*G=161g*G          G tyngdeaccelerationen, der kan forkortes ud

resten viste #3 udmærket

-----------------

En 100 kg træklods på 1 m2 fortrænger det samme som en træklods på 10 g som er 1 m2 også.

Hvad du mener med ovenstående forstår jeg ikke helt. For mig lyder det som noget vrøvl.

En træklods med massen 100 kg vil fortrænge 100 kg vand medens en træklods med massen 10g vil fortrænge 10g vand

tynden af 100 kg træ er den samme som tyngden af 100 kg vand. Er arealet på "kassens" underflade 1 m2 vil kassen synke 1/10 m ned i vandet medens træskiven på 10g vil synke 1/10 cm ned

 ------------------

mathon

jeg er imponeret over alle dine decimaler, men med usikkerheden på de givne størrelser, bør de vist reduceres lidt.

 :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. august 2010 af TwoStates (Slettet)

 Vægt og masse er i og for sig det samme :)

Tror ikke helt dig og Torben er med.
Det der tæller når når noget nedsænkes i vand, og man derved vil finde opdriften - det er volumet af legemet. Om den vejer det ene  eller det andet er sådan set lige meget. Det den fortrænger afhænger af legemets volume.

At et legeme så vejer mere end et andet, og derved ikke flyder ligeså godt, det er så fordi opdriften ikke er stor nok til at holde den tyngde oppe - og der kommer vægten i spil.

Men da du snakker om fortrængning, jamen så kan du ligeså godt smide begrebet masse/vægt helt væk, da det ikke har noget som helst at sige i dette sammehæng. 

Og ja, Archimedes Lov har masse involveret, men så vidt jeg husker, så finder den også opdriften for dig, right ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. august 2010 af mathon

mathon

jeg er imponeret over alle dine decimaler, men med usikkerheden på de givne størrelser, bør de vist reduceres lidt.

                         utvivlsomt!    :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. august 2010 af TorbenA (Slettet)

Kære TwoStates

Det, der "tæller" for opdriften, når noget nedsænkes i vand, er ikke legemets rumfang, men rumfanget af den fortrængte væske. Dette rumfang afhænger af legemets masse (eller dets vægt eller tyngde). Så det er bestemt ikke ligemeget, hvor meget legemet vejer. Og det er ligemeget for opdriften, hvor meget af legemet rumfang, der er over vandet.

Man kan ikke finde fortrængningen uden at kende legemets masse.


Skriv et svar til: hvor meget synker træklodsen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.