Matematik

Funktioner - Matematik A

16. august 2010 af EmilieBN (Slettet)

en funktion f er bestemt ved f(x)=2x e^x
- Gør rede for, at f er voksende

hvordan gør man det?
Hilsen 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2010 af Megara (Slettet)

Vha. en monotoniundersøgelse. :-)


Svar #2
16. august 2010 af EmilieBN (Slettet)

 Hvad er det for noget?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. august 2010 af mathon

find fortegnsvariationen for f '(x)


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. august 2010 af NejTilSvampe

 jeg tror også godt at man bare må sige at da 2x er voksende og e^x er voksende så må produktet af dem også være voksende..

Måske er det helt forkert idk :P


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. august 2010 af mathon

    f '(x) = 2·ex + 2x·ex = 2ex(1+x)              2ex>0 for alle x∈R

    f(x) er kun voksende for x>-1


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. august 2010 af hardkxre (Slettet)

Mathons svar giver den korrekte løsningsmetode. Her er lidt uddybende forklaringer:

Differentialkvotienten (f'(x)) er en funktion, der fortæller, hvad hældningskoefficienten af tangenten til f i punktet x er. Hvis tangentens hældningskoefficient er negativ, er f faldende, hvis positiv er f voksende. Hvis hældningskoefficienten er 0, er det netop i et punkt, hvor f skifter fra faldende til voksende eller omvendt.

Man kan altså ved at finde f'(x) se, om f er voksende eller faldende i et givet punkt ved blot at indsætte punktet i f'(x) og se, om resultatet er over eller under 0.

Når man som helhed skal afgøre, om en funktion er voksende eller ej, skal man gøre som mathon (dette kaldes en monotoniundersøgelse, eller at undersøge f's monotoniforhold).

Først findes f'(x), og derefter kan man vurdere f's monotoniforhold. I dit tilfælde er f'(x) = 0, for x = -1, f'(x) < 0, for x < -1, og f'(x) > 0, for x > -1. Altså er f voksende for x>-1 (se mathons udregning).

P.S. Dette giver et modekspempel på "NejTilSvampes Formodning". Man kan også finde modeksempler, der er gældende på hele aksen. Iflg. produktreglen for differentiering er (f(x)g(x))' = f'(x)g(x) + f(x)g'(x). Enhver funktion, der har positiv differentialkvotient overalt, men negative værdier overalt, vil således fungere som modeksempel. Sæt f.eks. f(x) = g(x) = tan-1(x) - π/2.


Svar #7
17. august 2010 af EmilieBN (Slettet)

 Mange tak for svarende! Det har været en stor hjælp til at forstå det! :') 


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. august 2010 af mathon

og vi
   forstår     svarende som svarene  :-)


Skriv et svar til: Funktioner - Matematik A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.