Fysik

Elektricitet (spændingsforskel)

21. august 2010 af WHiP (Slettet) - Niveau: B-niveau

God aften SP.

Jeg er har fået stillet nogle opgave omkring elektricitet emnet. Det ville være rart for mig hvis nogle kunne fortælle mig om jeg har gjort det rigtigt. Hvis det er forkert så vil jeg gerne vide hvordan jeg så skulle have gjort det.

Opgave 1. Her kender jeg følgende:

U_AB= 150V

q_proton=1,602*10-19C

m_ion=5*10-27kg

A:

Beregn ionens tab i potentiel elektrisk energi når den bevæger sig fra den positive til den negative plade.

Ion_tab= 150V/1,602*10-19C=2,403*10-17J

B:

Giv en begrundelse for at ionens kinetiske energi ved den negative plade er lig med tabet i elektrisk potentiel energi

I forkortet udgave: E_pot+E_kin=k

C:

Beregn ionens hastighed lige før den rammer den negative plade. (er usikker her så hvis svaret er forkert, vil jeg gerne have det forklaret)

Jeg har taget udganspunkt i formlen for kinetisk energi (E_kin=½*m*v2) og har så her isoleret i formlen:

v=sqrt(2*E_kin/m)

v=sqrt(2*(2,403*10-17J)/5*10-27kg=98040,81m/s

Jeg kunne så ikke huske om ½ blev til 2 når jeg isolerede i formlen og i så fald kan jeg ikke huske hvorfor den gør det.

Opgave 2. Her får jeg opgivet:

1eV=e*1V

V=J/C

A:

Anvend definitionen af 1eV til at beregne hvor mange J der går til 1 eV. (det ser nok lidt rodet ud)

J_1eV= 1,602*10-19C*1J/C <=>

J_1eV=1,602*10-19J

B:

Antag at protonet gennemløber en spændingsforskel på 50V.Beregn protonets tab i elektrisk potentiel energi i eV og J.

Protonets tab i J: 50V*(1,602*10-19J)= 8,01*10-18J

Protonets tab i eV: 8,01*10-18/1,602*10-19= 50eV

Medmindre jeg har regnet forkert så tænker jeg lidt at så er tabet i J=tabet i eV.

Jeg håber i er nogen derude der kan jeg hjælpe mig lidt.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. august 2010 af peter lind

I A skriver du /, hvoe du skal bruge gangetegnet.

Resten er rigtig

I den sidste: Tabet i energi er den samme uafhængig af hvilket enheder du bruger.


Svar #2
21. august 2010 af WHiP (Slettet)

#1
 

I A skriver du /, hvoe du skal bruge gangetegnet.

Resten er rigtig

I den sidste: Tabet i energi er den samme uafhængig af hvilket enheder du bruger.

 ___________________________________________________________________________________________

Ok tak men jeg er stadig lidt forvirret over den sidste da jeg ikke kan forstå at tabet i eV er den samme som spændingsforskellen


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2010 af peter lind

Det skyldes definitionen på eV. Når en partikel med elementarladningen gennemløber en spændning på V volt er en energi den vinder eller taber V eV


Svar #4
21. august 2010 af WHiP (Slettet)

#3
 

Det skyldes definitionen på eV. Når en partikel med elementarladningen gennemløber en spændning på V volt er en energi den vinder eller taber V eV

_____________________________________________________________________________________________

Ok super, ville lige være sikker da jeg ikke helt troede på det men nu ved jeg at jeg kan stole på det min fysik lære fortæller mig selv når det virker helt ulogisk :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2010 af peter lind

Lige en tilføjelse. Når man indfører enheden eV er det fordi den er meget bekvem at regne med i højenergfysik. Her lader man netop partikler med få elementarladninger mest 1 elementarladning passere en given spændningsforskel.


Svar #6
21. august 2010 af WHiP (Slettet)

Ok det vidste jeg så ikke, forhåbentlig får jeg fysik på A i 3.g, så jeg kan arbejde med mer af sådan noget...

Hvis det ikke lige er for meget at be om kunne du så måske forklare mig hvorfor i opgave 1 C at når jeg isolere v i formlen at vi går fra at der er står ½ til at der står 2 i stedet for? Hvis du ikke helt er med så er det det her jeg mener:

E_kin=½mv2 <=>

v=sqrt(2E_kin/m)


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. august 2010 af peter lind

Ekin = ½mv2 <=> 2Ekin= mv2 <=> 2Ekin/m = v2 <=> v= kvrod(2Ekin/m)


Svar #8
21. august 2010 af WHiP (Slettet)

Super du skal have tusind tak for din hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. marts 2014 af sangflindt (Slettet)

Hvor får du q_proton=1,602*10-19C fra?


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. marts 2014 af peter lind

Det er elementarladningen. den kan du slå op i en tabel eller bog


Skriv et svar til: Elektricitet (spændingsforskel)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.