Fysik

Varmekaoacitet

22. august 2010 af hansen_09 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan kan jeg ud fra disse oplsyninger vide,hvad varmekapaciteten for metalpladen i et strygejern er:
det tog 140 sekunder at opvarme strygejernet fra 20 til 160 grader.

Jeg ved dog også fra tidligere i opgaven, at effekten for strygejernet er på 1350W?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2010 af Jerslev (Slettet)

Effekten er E. Specifikvamekapaciteten er c., og varmekapaciteten er C. t temperaturforskellen.
E=c*m*t
c*m = C
C=E/t

Samtidig ved du, at den tilførte energi kan beregnes ud fra effekten samt tiden det tog for opvarmningen.


Svar #2
22. august 2010 af hansen_09 (Slettet)

undskyld men jeg forstår ikke helt. har prøvet lidt selv her:

Metalpladens varmekapacitet kan bestemmes ud fra figuren på side 5. Det ses at det tog 140 sekunder at opvarme pladen fra 20 °C til de 160 °C. Jeg ved at strygejernet har en effekt på 1350 W. Jeg kan regne metalpladens varmekapacitet vha. formlen:
C = ?E/?T , hvor C er varmekapaciteten (J/(kg·°C)), ?E er tilvækst i energi (J) og ?T er temperaturforskellen. Nu har jeg jo to ubekendte, idet jeg ikke kender tilvækst i energi, men den kan jeg regne med min viden om, at strygejernets effekt er 1350 W. Den tilførte energi kan regnes ved formlen: ?E = P · t, idet jeg kender effekten og også ved at det tog 140 sekunder at opvarme pladen.
?E = 1350 W · 140s = 189.000 J
Nu bruges så formlen: C = ?E/?T
C = (189.000 J)/((160-20)°C) = 1350 W
 

hvofor får jeg så en varmekapacitet svarende til effekt?  


Svar #3
22. august 2010 af hansen_09 (Slettet)

? er egentlig tilvæksttrekanter


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#2: Din  enhed er forkert.

Enheden på C er J/*C - altså energi pr. grad celcius. Ikke energi pr. sekund.


Svar #5
22. august 2010 af hansen_09 (Slettet)

nå men det vil sige at udregningerne er rigtige


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#5: Ja.


Skriv et svar til: Varmekaoacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.