Matematik

hjælp til mat-opgave

23. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)


Temperatur i C               2            4          8          20
holdbarhed i døgn        140       90        45         2

I en model antages, at der med god tilnærmelse gælder, at vindruers holdbarhed H er en eksponentielt aftagende funktion af temp. T

a) benyt tabellens data til at bestemme en forskrift for vindruers holdbarhed H som funktion af temp. T

kan f(x) ? b * a^x     =  kan det passe at det giver f(x) = 245,57 * 0,788^x ?? eller skal jeg bytte om på a og b ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2010 af peter lind

Det ser rimeli8gt ud.


Svar #2
23. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

tak.

b) benyt modellen til at bestemme holdbarheden af vindruer, der opbevares ved en temp. på 10 grader.

hvordan løser jeg den opgave ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. august 2010 af mathon

                      H(T) = 245,57 * 0,788T

                      H(10) = 245,57 * 0,78810


Svar #4
23. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

det giver 22,66 ( er det svaret) ?

og benyt modellen til at bestemme den temp, for hvilken vindruers holdbarhed er 30 døgn,
hvordan gør jeg det ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. august 2010 af mathon

                         0,788T = H/245,57                     løses med hensyn til T


Svar #6
23. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

er det så bare 0,788 / 245,57 ?


Svar #7
23. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

hvad skal jeg dividere med ? ,s


Brugbart svar (1)

Svar #8
23. august 2010 af mathon

            

                              log(0,788)·T = log(30 / 245,57)


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. august 2010 af Holrik (Slettet)

Det er rigtigt det du har fundet.

Se evt bilag jeg har vedhæftet.

her kan du se at R-kvadratet er tæt på 1, hvilket betyder at du godt kan antage at dine data falder eksponentielt da pXY-punkterne ligger tilnærmelsesvis på tendenslinjen.


Svar #10
23. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

jeg får det til 8,82 men det kan vel ikke passe :( ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
23. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10 -- jo, det er korrekt.


Svar #12
23. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

mange tak :)


Svar #13
23. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

sidste opgave.

Bestem ved hjælp af modellen den temperaturstigning, for hvilken holdbarheden af vindruer bliver 1/10 af holdbarheden før temperaturstigningen.?


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13

Betragt to temperaturer, T1 og T2 og de tilhørende holdbarheder, H1 og H2. Da har vi, iflg. modellen:

H1 = 245,57·0,788T1 og

H2 = 245,57·0,788T2 .

Vi får da

H1/H2 = 0,788(T1-T2)

Vi ønsker H1/H2 = 0,1 . Den tilhørende temperaturændrig er da bestemt af

0,1 = 0,788(T1-T2) , eller

(T1-T2)·log(0,788) = log(0,1) , eller

T1 - T2 = log(0,1)/log(0,788) = 9,66

En temperaturstigning på 9,7 grader formindsker altså holdbarheden med en faktor 10.


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. august 2010 af mathon

                 H2 = 245,57 ·0,788T2

                 H1 = 245,57 ·0,788T1                              division giver

                 H2/H1 = 0,788ΔT

                   0,1 = 0,788ΔT

                 log(0,1) = log(0,788)·ΔT

                -1 = log(0,788)·ΔT

                 ΔT = -1/log(0,788) = 9,7

en temperaturstigning på 9,7º nedsætter holdbarheden til 1/10 af holdbarheden før temperaturstigningen


Svar #16
24. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

hvor får i 0,1 fra ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
24. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

#16

0,1 = 1/10 . Den nye holdbarhed skal være 1/10 af den gamle holdbarhed.


Skriv et svar til: hjælp til mat-opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.