Matematik

plangeometri lost

28. august 2010 af kidmartion (Slettet)

Hej.
Jeg har problemer med følgende 2 opgaver.

opg. 1
Bestem eventuelle skæringspunkter mellem cirklen med ligning (x-1)^2+(y-2)^2= 25 og linjen med ligning y=x+4.

Opg. 2
Vis at punktet P(8.3) ligger på cirklen med ligning (x-3)^2 + (y-2)^2 = 26
Bestem en ligning for tangenten til cirklen i punktet P

.
er der nogle der kan forklare hvordan man gør og hvilke formler der skal bruges.
Mvh. martin
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opg. 1 . Skæringspunkterne er de punkter (x,y) , der opfylder både cirklens ligning og liniens ligning. Løs derfor ligningssystemet

(x-1)2 + (y-2)2 = 25 ,

y = x+4 .

Indsæt f.eks. x+4 i stedet for y i cirklens ligning og løs den resulterende 2.-gradsligning.

Opg 2. a) Indsæt punktet P 's koordinater i cirklens ligning og vis, at ligningen er opfyldt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. august 2010 af mathon

  x+4 indsat i stedet for y i cirklens ligning

           giver dig

                x2 + x - 10 = 0



Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2010 af mathon

Opg. 2

Tangenten til cirklen

                                                   (x-a)·(x-a) + (y-b)(y-b) = r2

i P(xo,yo) har ligningen
                                                   (xo-a)·(x-a) + (yo-b)(y-b) = r2


 


Svar #4
28. august 2010 af kidmartion (Slettet)

tak for hjælpen . men forstår ikke hvordan du får det til x^2 + x -10 = 0   i opgave 1.
Mvh. martin


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. august 2010 af mathon

@#4

skæring kræver
                                   (x-1)2 + (y-2)2 = 25  og y = x+4
dvs
                                    (x-1)2 + (x+4-2)2 = 25

                                    (x-1)2 + (x+2)2 = 25

                                    x2 - 2x + 1 + x2 + 4x + 4 - 25 = 0

                                    2x2 + 2x - 20 = 0

                                    x2 + x - 10 = 0


 


Svar #6
28. august 2010 af kidmartion (Slettet)

Tak.
d=b^2-4*a*c
d=1^2*4*1*10 = -39
Vil det så sige at opgaven ingen løsning har da diskriminanten er et negativt tal?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. august 2010 af mathon

                    ax2 + bx + c = 0

                    1x2 + 1x + (-10) = 0

                    d = b2- 4·a·c

                    d = 12 - 4·1·(-10) = 41


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. august 2010 af mathon

           x = (-1-√(41)) / 2 ≈ -3,70156                        x = (-1+√(41)) / 2 ≈ 2,70156

           y = -3,70156 + 4 = 0,298438                       y = 2,70156 + 4 = 6,70156


Skriv et svar til: plangeometri lost

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.