Matematik

matematik funktion

01. september 2010 af Indee (Slettet) - Niveau: A-niveau

.
Der gælder med tilnærmelse, at CO2 - indholdet i søen kan beskrives ved en funktion af formen
f(t)=9,4⋅sin(0,26⋅t+0,99)+17,0, 0 ≤ t ≤ 24,,


hvor f ( t ) er CO2 - indholdet, målt i mg/L, og t er tidspunktet på døgnet.

Beregn CO2 - indholdet kl. 6 om morgenen. har jeg klaret - giver 22,2

Bestem det største CO2 - indhold i søen. - giver 26,4


C) Bestem det tidspunkt, hvor CO2-indholdet kommer under 20 mg/L.


D)  Med hvilken hastighed, målt i mg/L pr. time, falder CO2-indholdet kl. 6 om morgenen?

billedet for grafen kan findes her
http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF05/Eksamen/Gl%20ordning/2005%208%201_ret_usec.ashx

under spørgsmål 7b 


Svar #1
01. september 2010 af Indee (Slettet)

 f(t)=9,4⋅sin(0,26⋅t+0,99)+17,0, 0  ≤ t ≤ 24,


Brugbart svar (2)

Svar #2
01. september 2010 af Vesteur (Slettet)

Svaret til C) er når f(t) = 20 og har en en negativ hældningskoefficient.

D) Svaret er f ' (6), hvor f ' er den afledte af f.

Mvh Christian


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. september 2010 af mathon

                     9,4⋅sin(0,26⋅t+0,99)+17,0 = 20

                     9,4⋅sin(0,26⋅t+0,99) = 3

                     sin(0,26⋅t+0,99) = 3/9,4

her skal det taes i betragtning;

at
 

                    sin(0,26⋅t+0,99)        er periodisk med perioden T = (2π)/0,26 = 24,17
og
                    sin(to) = sin(π-to)
 

 hvoraf

                    0,26⋅to+0,99 = sin-1(3/9,4)

                    0,26⋅to+0,99 < 0,32
                    
                    to = (0,32 - 0,99)/0,26 = -2,58 + p·24,17        p∈Z               med relevante løsninger for p = 1
dvs
                    t = -2,58 + 1·24,17 <21,6 timer →  kl. 21:36
             og
                    t = (π-(-2,58)) = 5,7 timer → kl. 5:42


 

                       


Brugbart svar (2)

Svar #4
01. september 2010 af mathon

       f '(π+2,58) <0  hvorfor f(t) er aftagende i (π+2,58,f(π+2,58)) dvs f(t) er på vej under 20
og
       f '(21,6) >0 hvorfor f(t) er voksende (21,6,f(21,6)) dvs f(t) er på vej over 20

gælder
                                       f(t)<20 for t ∈ ]π+2.58 ; 21.6[

som klokketimemæssigt
matcher
                                       tidsrummet efter kl. 5:42 til før kl. 21:36

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. september 2010 af mathon

smårettelser
                            #3's 4. linje: taes  →  tages

                            #3's 14. linje -2,58 + 1·24,17 < 21,6 timer  →  -2,58 + 1·24,17 = 21,6 timer


Svar #6
01. september 2010 af Indee (Slettet)

 Takker mange gange :D 


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2010 af pernillejuul (Slettet)

Kan du ikke lige sige mig, hvordan du har regnet opg. B? Altså, "Bestem det største CO2-indhold i søen"

Jeg ved, at jeg skal finde funktionens maximum, og jeg har differentieret funktionen, og sat den lig 0:

0 = 2,444 * cos(0,26t+0,99)

Problemet er bare, at jeg ikke kan finde ud af, at isolere t??? 
Jeg ved at cos(0,26t+0,99) er en sammensat funktion, hvor f(t)=cos(t), g(t)=0,26t+0,99, men jeg ved ikke om jeg skal bruge det til noget???

Håber virkelig en af jer kan hjælpe mig.. I ser ud til at have rimelig styr på det ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. september 2010 af Vesteur (Slettet)

 Hej Pernille,

Du skal finde ud af hvornår cos(x) = 0,

der er uendeligt mange løsninger, men kun to af dem er unikke.

Når du har fundet x1 og x2, finder du t1 og t2 udfra x = 0.26 t + 0.99.

Bagefter sætter du t1 og t2 ind i f(t), den største af disse værdier er max for f(t).

/Christian

PS: Du bør også tjekke f(0) og f(24) da disse værdier godt kan være maximum for f selvom differentialkvotienten for f ikke er nul.


Skriv et svar til: matematik funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.