Fysik

M26 speedskiing

04. september 2010 af camillaHA (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen.

Jeg har "M26 speedskiing" for i en aflevering til på mandag. Jeg er nu nået til b), der lyder, "Bestem en værdi for den afstand, skiløberen tilbagelægger i løbet af de første 20 sekunder."

Det eneste jeg har er en graf, der viser en speedskiløbers fart v som funktion af tiden t efter løbet start.

Jeg har altså ingen forskrift eller noget. Det ville selvfølgelig have været nemt at finde strækningen, hvis accelerationen var konstant, eller hvis farten er konstant.. Men det er ingen af delene! Grafen er en parabel. Her er et link til selve grafen: http://fys.dk/opgaver/Bilag/M26a.pdf  

Kan det virkelig passe, at jeg skal dele denne graf op i små stykker på 1 sek, for at finde strækningen ved først at finde accelerationen ved a=deltav/deltat, og herefter bruge s = 0.5*a*t^2 + v0*t + s0..

Men denne kan jeg dog kun bruge ved en jævnt voksende bevægelse, altså kun i starten. Hvad gør jeg ved sidste del af grafen? ELLER, er der en smart måde jeg har overset?

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at v(t) = s'(t), så s(T) = ∫T0 v(t) dt .


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. september 2010 af kuuu (Slettet)

HEJ

DET DU BARE SKAL GØRE I DENNE OPGAVE ER AT TÆLLE ANTALLET AF TERNINGER UNDER GRAFEN. HVER TERNING SVARE TIL 5..

LAD OS SIGE DU FINDER 100 TERNINGER UNDER GRAFEN SÅ BLIVER ÁFSTANDEN:

100 * 5=500

HAR OGSÅ HAFT PROBLEMER MED DENNE OPGAVE TIDLIGERE.


Svar #3
04. september 2010 af camillaHA (Slettet)

Andersen11:

Det kræver vel at jeg har forskriften? Jeg kan ikke rigtig se, hvordan jeg skal kunne lave det uden forskriften. Især når hastigheden ikke er konstant. Eller er det bare mig der ikke helt har fået fat i hvordan man gør? :)

Kuu:

Godtog din lærer det? Det bliver da utrolig upræcist.. Eller det var måske din lærer der sagde, at man bare skulle gøre det? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du skal finde arealet under kurven. Det kan du gøre, som kuuu antyder det i #2. I princippet skal du blot tælle antallet af terninger under grafen; men der kan jo også regnes med brøkdele af terninger, hvis man vil forfine metoden lidt. Tænk på, at i praksis har man ikke altid en færdig forskrift til alting; men man er ofte i en situation, hvor man har en graf, og matematikken giver dig et værktøj til at drage nogle konklusioner ud fra sådan en graf.


Svar #5
04. september 2010 af camillaHA (Slettet)

Super. Jeg tæller firkanterne, og ser på hvad min lærer siger til det. Tænkte bare, at det var alt for upræcist, men det er det, jeg gør så.

Tak for de hurtige svar. Jeg takker og bukker


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2010 af kuuu (Slettet)

grunden til at du skal gange antallet af terninger med 5, skyldes at en terning svarer på grafen : 5m/s * 1s= 5m, altså svarer en terning til 5m..for at finde afstanden skal du så bruge arealet under grafen. dvs. at du ganger antallet af terninger med 5m..svaret skulle give: 170*5= 850 m

det var så lidt


Skriv et svar til: M26 speedskiing

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.