Matematik

bestemt ligning samt forkskrift

05. september 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Hej!

A)

Jeg er lidt i tvivl om disse to opgaver og ville meget gerne høre om jeg er på rette kursA)En ligning k er bestemt ved 4x+10y + 20 =0. Om en anden linke m oplyses det at m er ortogonal på k og at punktet2,-4) ligger på m. Bestem ligning for m.

Kan jegomskrive til 4(x-0) +10(y+2)=0 og benytte (b1-a1;b2-a2) hattes, dvs og så sættes ind i en ny ligning med de kendte punkter: -10(x-2) +4(y+4)= 0?

B)

Bestem en forskrift for stamfunktionenf(x) = e^3x. Jeg ved at e^x går udiff. igennem, altså at f(x)=e^x og f'(x)=e^x. men gælder det også når der står 3 foran?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2010 af c_aastrup

A)

Virker lidt omstændigt at gøre som du foreslår. Omskrivningen er unødvendig

Du kan bare sige at en linje der står vinkelret på k vil kunne skrives med på formen 10x - 4y + c =  0, og så finde c så linjen går gennen (2,-4)

B)

Ville du kunne differentiere e^3x ?


Svar #2
06. september 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Jeg er desværre ikke helt med på hvad du mener med dit svar til A)? Skal de (2,-4) sættes ind "nu" og så finde et c, ellerhvordan?

Som svar til B) ville jeg tro det vil blive til e^3. Men jeg skal bestemme ligningen for denne stamfunktion, som går gennem P(0,1). Jeg kender til formlen y=f(xo) + f'(x)(x-xo), men kan jeg benytte den hertil? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2010 af c_aastrup

a) Sæt (2,-4)  10x - 4y + c = 0 og find c, så har du løsningen.

b) dif e3x giver 3 e3x . Derfor er stamfunktionen til e3x givet ved 1/3 e3x + k


Svar #4
07. september 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

A) sorry altså, men hvor skal de "sættes" ?

B) nårh jo tak, den kan jeg godt se. Skal jeg bruge p(0,) til noget så?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2010 af c_aastrup

a) At sætte (x,y) = (2,-4) ind i 10x - 4y + c = 0 og finde c gøres således:

10·2 - 4·(-4) + c = 0

20 + 16 + c = 0

36 + c = 0

c = -36

Ligningen er derfor

10x - 4y -36 = 0

Jeg har vedhæftet en tegning.

b) Det med p(0,)  nævner du ikke i dit oprindelige spørgsmål. Skal grafen gå gennem et bestemt punkt? Så tilpas k.

Vedhæftet fil:Vinkelret.pdf

Svar #6
08. september 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Mange tak for dit svar til A) jeg er langt om længe med :) Ja den skal gå igennem (0,1) ..


Skriv et svar til: bestemt ligning samt forkskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.