Matematik

Bestem sidelængderne i trekanten

05. september 2010 af Silahm (Slettet) - Niveau: B-niveau

I en retvinklet trekant med areal 7 er den ene katete 3 gange så lang som den anden katete.

Bestem sidelængderne i trekanten.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Kald den ene katetes længde a og den anden b. Da gælder, f.eks., at b = 3a og ab/2 = 7 . Indsæt udtrykket for b i den anden ligning til 3a2 = 14 , dvs a2 = 14/3 og dermed

a = √(14/3) , b = √42 og c = √(42 + 14/3) = √(140/3)


Svar #2
05. september 2010 af Silahm (Slettet)

Men hvordan kan det være at b = 3a og ab/2 = 7 bliver til 3a2 = 14 , dvs a2 = 14/3

forstår det ik helt.. kan du lige forklare de præcis detaljer


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Den f8rste ligning

b = 3a

udtrykker, at den ene katete er 3 gange så lang som den anden katete.

Ligningen

ab/2 = 7

udtrykker, at arealet af den retvinklede trekant er 7 .

Indsæt nu b = 3a i ligningen ab/2 = 7 til

a(3a)/2 = 7, eller 3a2 = 14.


Svar #4
05. september 2010 af Silahm (Slettet)

Men hvordan kan facit så blive dette a = √(14/3) , b = √42 og c = √(42 + 14/3) = √(140/3), har forstået at a bliver √(14/3), men ikke hvordan b og c kan blive det facit???


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Så fås

b = 3a = 3·√(14/3) = (√3)(√14) = √42

og endelig af Pythagoras

c = √(a2+b2) = √(42+ 14/3) = √(140/3)


Svar #6
05. september 2010 af Silahm (Slettet)

Tusind tak for hjælpen =)


Skriv et svar til: Bestem sidelængderne i trekanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.