Matematik

Mat hjælp

05. september 2010 af Chris2007 (Slettet)

Har problemer med denne opgave:

I en kegle med grundfladediameter 2 og højde 3 anbringes en cylinder, som
vist på figuren.

Cylinderens højde betegnes h, og cylinderens radius betegnes med x.
a) Beregn h, når cylinderens radius er 0.5.
b) Opstil en formel for cylinderens rumfang V som funktion af dens
radius x. Husk definitionsmængden.

Skitse er vedhæftet.

Tak :)

Vedhæftet fil: Unavngivet.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2010 af mette48 (Slettet)

Tegn et lodret snit langs keglens omdrejningsakse (flagstangen med den røde top)

R er grundfladeradius og H højden i keglen

r er cylinderradius og h cylinderhøjden

På din tegning har du to ensvinklede trekanter begge mer det ene hjørne i flagstangens røde top.

For disse gælder at

H/(H-h)=R/r

de kendte mål indsættes

3/3-h=2:2/0,5 ⇒3/3-h=2 ⇒ 3-h=3/2 ⇒h=3-3/2=3/2


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Betragt den største af mettes trekanter samt den trekant, der har h som sin lodrette side.

De er ligeledes ensvinklede og for siderne gælder derfor: h/H = (R-r)/R

Vi ganger overkors og indsætter:

h*R = (R-r)*H ⇔ h*(2/2) = (2/2-x)*3 ⇔ h = (1-x)*3

Bemærk her, at x i denne sammenhæng kun er defineret i intervallet [0,1]

Vi har nu, at       V = 3 * π * x^2 * (1-x)          x i [0,1]

(Overflødig bonus-oplysning: Vmax = 1,3963 for x = 2/3)


Svar #3
06. september 2010 af Chris2007 (Slettet)

Ah, nu forstår jeg. Tak :)

Så er der b):

Cylinderens rumfang:
v=( pi *x)^(2)*h

Vi har fundet h som funktion af x, denne indsttes:
v(x)=( pi *x)^(2)*-3*(x - 1)

Hvad menes der med "Husk definitionsmængden"?


Svar #4
06. september 2010 af Chris2007 (Slettet)

Er definitionsmængden dm(f)= [0,1] og hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Du skriver :

1.)

Vi har fundet h som funktion af x, denne indsttes:
v(x)=( pi *x)^(2)*-3*(x - 1)

2.)

Hvad menes der med "Husk definitionsmængden"?
 

Ad 1):

Pas på -  Prøv at sammenligne din formel for V(x) med min i #2 - Der er flere forskelle, bl. a. parenteserne

Ad 2):

Grunden til, at der også i opgaven står "Husk definitionsmængden" er, at cylinderens radius (r eller x) for det første skal være ≥ 0 for hvis den er  negativ, eksisterer cylinderen jo slet ikke, og samtidig må den ikke blive større end 1, idet keglens radius (R) = 1, 0g hvis x var større, ville den jo rage uden for keglen, som den gerne skulle være indskrevet i.

Og så er det iøvrigt ikke Dm(f) men Dm(x), vi taler om.


Svar #6
06. september 2010 af Chris2007 (Slettet)

1)

aha

v(x)=pi *x^(2)*-3*(x - 1)

2)

Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Mat hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.